Vezet London szeme

Nemrégiben ünnepelte ötödik születésnapját és egy közvélemény-kutatás egyben a világ első számú idegenforgalmi látványosságának nyilvánította a London Eye óriáskereket.

Kétezer szavazó tizenegy nemzetközi helyszín közül választhatott. Az óriáskerék, amely egyelőre a British Airways tulajdonában van, olyan, nála sokkal gazdagabb hagyományokkal büszkélkedő, városképet meghatározó műemléket utasított maga mögé, mint a párizsi Eiffel-torony, a New York-i Szabadság-szobor és a pisai ferde torony.

Ugyanezen felmérés szerint a brit parlamentnek helyet adó Westminster-palota a világ legkönnyebben azonosítható kormányzati épülete, megelőzi a washingtoni Fehér Házat és a New York-i ENSZ-székházat. A londoni óriáskerék fennállásának öt éve alatt negyven turisztikai, építészeti és mérnöki díjban részesült. 18 millió látogatót fogadott, a belépő borsos, jelenleg 12,50 fontos ára ellenére. Az eredetileg Millenniumi Keréknek nevezett 135 méter magas építmény 32 üvegfülkéje 30 perc alatt teszi meg a teljes kört, miközben páratlan látvány tárul Londonra. A lényegében lapos fekvésű London szűkölködik kilátópontokban, toronyépületei pedig a terrorizmustól való félelem miatt nem nyilvánosak. A 45 millió fontért felépített építészeti csoda persze leginkább napfényes időben, vagy legalábbis jó látási viszonyok mellett élvezhető. Ám, ha a látogató nem rendeli meg jó előre a belépőt, hosszas sorállásra, sőt elutasításra számíthat. Az online foglalás - www.londoneye.com - különben is tíz százalékkal olcsóbb.

London, 2005. április

Így látja az angol fõvárost a Nagy Szem
Így látja az angol fõvárost a Nagy Szem
Top cikkek