Pisztrángosok vasi borutakon

Újabb pisztrángos élőhelyek létrehozását határozták el a vasi horgászok, miközben a vízitúrázók örömére Szentgotthárdnál elkészült az első komfortos kajak-kenu kikötő.

Jelentős fejlesztéseket határoztak el és visznek véghez a vasi idegenforgalmi szakemberek. A sporthorgászok már tavaly ősszel létrehozták az első vendégfogadásra alkalmas pisztrángos élőhelyet Vasszécsenyben. Az ottani új-ebergényi kastély vendégei azóta a 11 hektáros ősparkban maguk is kifoghatják az ebédnek vagy vacsorának valót. Azt meg is sütik nekik a konyhán, miközben a család tagjai úsznak vagy éppen borkóstolón vesznek részt.

A sporthorgászok most újabb lehetőséget kaptak arra, hogy a magyar-osztrák határtérségben, a Pinka völgyében, Vaskeresztesen, a Kőszeg-Vashegy borút végpontjánál öszszekapcsolják a bor- és a horgászturizmust. Vas megyei szövetségük ugyanis félmillió eurót nyert egy PHARE CBC pályázaton. A mintegy 120 millió forintot egyrészt a horgászok vaskeresztesi regionális és általános információs központjának felépítésére, másrészt pedig az egyik legtisztább hazai patak, a Pinka pisztrángos élőhellyé alakítására szánják - mondta Csécs Sándor, az egyesület vezetője. A surrantók építése és egy nagyobb holtág denaturálása, pisztrángossá alakítása nagyban növelheti a borászatáról ismert település vendégforgalmát, tette hozzá Fixl Richárd vaskeresztesi polgármester arra is utalva, hogy a gasztronómiai kínálatnövelés jól jön a Vashegyen mintegy kétszáz hektáron termelt merlot, zweigelt és oportó mellé, amit nemcsak a helyiek, de a szomszédos osztrák településekről átjárók is kedvelnek. Az átjárást és a helyi közlekedést megkönynyítendő azt is tervezik, hogy felújítják az egykorvolt helyközi utakat. Ehhez már be is adták pályázatukat.

Elkészült Bozsokona borház, aholbemutatjáka hegyaljai pincéket,a szőlőművelésés a borkészítéseszközeit.

A kőszegiek ismét gyógyhellyé szeretnék tenni az egykori királyi várost, ahol a XIX. század végén Dreiszker József orvos nemcsak úgynevezett hideg vizes gyógyintézetet tartott fenn, s különböző kúrákat és masszást alkalmazott, hanem az ózondús szubalpin klíma segítségével tüdő- és légzőszervi betegségeket is kezelt gyógyszállójában. Bokányiné Boda Gyöngyi turisztikai referens elmondta: a város tervei között szerepel egy hasonló intézmény létrehozása. Már elkészült egy tanulmány, mely feltérképezi az adottságokhoz igazodó szükségleteket. A kérdés: miből teremtik elő a finanszírozáshoz szükséges anyagi forrásokat.

A város turisztikai repertoárjában újdonság, hogy minden hétvégén más-más programot kínál a látogatóknak az Írottkő Natúrpark Egyesület. A természetjáró túrákon kívül tematikus kultúrtörténeti sétákat rendeznek. Bemutatják, milyen zenei élet volt a városban, ahol 1847-ben koncertezett Liszt Ferenc. Szerveznek túrákat kerékpárosok részére a közeli osztrák várakhoz, és a már említett Kőszeg-Vashegy borút látnivalóit is kínálják a városban éppúgy, mint a szomszédos Cákon, Velemen, Bozsokon, Felsőcsatáron és Vaskeresztesen áthaladva.

A blauburger, zweigelt és kékfrankos fajtájú szőlőjéről és boráról híres térségben tavaly elkészült Bozsokon a borház, ahol bemutatják a hegyaljai pincéket, a szőlőművelés és a borkészítés eszközeit.

Az évi egymillió vendéget fogadó Bükfürdőn a mozgásszervi betegségek gyógyítására szakosodott kínálatukat szélesítik. Megtudtuk, hogy új egészségmegőrző programokat vezettek be.

Az Őrségi Nemzeti Park térségében újdonság, hogy két szőlőhegyet - a csörötnekit és a magyarlakit - köt öszsze az a gyümölcsút, amely a hagyományos direkt termő szőlőfajtákat - helyi tájszólással a kurmint és noaht -, valamint az újabb telepítésű kékfrankos és zweigelt nedűjét kóstoltatja a mintegy tíz kilométeres gyalogúton.

Innen már nem messze van Szentgotthárd, ahol - mint Bauer László alpolgármester elmondta - a vízitúrázók, kajakosok-kenusok örömére elkészült a Rába-híd mellett a modern kemping és csónakkikötő. Ezután komfortos körülmények között főzhetnek, mosogathatnak, tisztálkodhatnak a vadvizek szerelmesei. A húszmilliós beruházást önkormányzati és regionális idegenforgalmi pályázati pénzből tudták megvalósítani. Ezen kívül már meghirdették a közbeszerzési eljárást a leendő szentgotthárdi termálpark építésére. A város központjában lévő Várkertben feltört 34 fokos termálvízre építendő mintegy hárommilliárdos beruházással valósulhat meg az Őrségben oly nagyon hiányzó fedett fürdő, amely a tervek szerint jövőre el is készül.

Az idén megújul a térségben lévő nagy búcsújáró hely, a rönöki templom környéke is. A magyar-osztrák határon épült Szent Imre-templomot a határzár idején teljesen lerombolták. Újjáépítése a rendszerváltás idején fejeződött be, most orgonát építenek és színpadot a környékre a kulturális rendezvények lebonyolításához.

A szép vasi tájakat sok turista keresi fel
A szép vasi tájakat sok turista keresi fel
Top cikkek