A Semfűsemfa legendája

Különös növény burjánzik körülbelül kétszáz éve a debreceni Nagytemplom közelében, a Múzeum utca sarkán. A hajdanvolt lelkészlak ablakrácsára fonódott Líciumfa a református vallás megszilárdulásának csodáját jelképezi a kálvinista Rómaként is emlegetett városban, ahol hajdan két pap vitatkozott a reformációról.

A legenda szerint a katolikus pap a kizárólag bokorként ismert ördögcérnával (Lycium) akarta érzékeltetni, mekkora képtelenség, hogy a reformáció vallássá szilárduljon, mondván, arra nem több az esély, mint hogy egy bokor ágából fa nőjön, ezért is jobb, ha az eltévedt hívek visszatérnek a katolikus egyházba.

Aztán minden botanikai törvényszerűségnek fittyet hányva mégis fává nőtt az ágacska, méghozzá különleges, loboncos fává, melynek korát 200-230 évre becsülik. Anélkül, hogy a történet igazságalapját megkérdőjelezné bárki, hozzá kell tenni, hogy Bálint pap az 1500-as évek közepén élt Debrecenben, a vita több mint két évszázaddal korábban pattanhatott ki a két vallásos férfiú között. Az viszont tény, hogy az immár 3,5 méter magas Líciumfának bokorként kellett volna formát öltenie, és az, hogy nem így történt, már önmagában csoda.

A legendás fán látható táblán ez a felirat olvasható:

„Ennek a fává nőtt iszalagnak a neve Lycium, magyarul »Ördögcérna« vagy »Semfűsemfa«. Ebben a növésben természeti ritkaság. A debreceni hagyomány szerint a reformáció lánglelkű apostola, Bálint pap vitázott egy Ambrosius nevű katolikus pappal. A vita hevében Ambrosius letört egy líciumgallyat és kacagva leszúrta a földbe, mondta: »Akkor lesz ebből a vallásból valami, amikor ez fává nő.« És csakugyan fa lett belőle. A református vallás is Debrecenben lett a legvirágzóbb.”

I!

Cím: 4026 Debrecen, Füvészkert–Múzeum utca sarok

A cikk a Népszabadság TOP Titkok 2015 c., 100 különleges belföldi úti célt bemutató kiadványában jelent meg. A magazin  megvásárolható digitális formában a Dimag vagy Lapcentrum oldalakon vagy keresd az újságárusoknál!

Top cikkek
NOLBLOG