Hírek

LEJÁRNAK AZ ÜDÜLÉSI CSEKKEK

December 31-ig válthatók be az üdülési csekkek, amelyekből még mintegy 1,3 milliárd forint értékben közel 480 ezer darab van forgalomban – közölte a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) Kft. Az üdülési csekkek kibocsátása január 1-jén szűnt meg, így a NÜSZ feladata a forgalomban lévő csekkek elszámolására korlátozódik. Mivel az elmúlt hetekben nőtt az elszámolásra váró csekkek száma, arra számítanak, hogy minimális lesz a fel nem használt csekkek értéke.

 

AZ ORSZÁG LEGÚJABB FÜRDŐJE

Az új fürdőt december közepén Bükkszéken adják át. A Salvus gyógyvízről országszerte ismert Heves megyei település létesítményében előbb a kültéri medencéket modernizálták, most pedig a megújult főépületet vehetik birtokba a látogatók. Ez egész évben nyitva tartó élményfürdőt és gyógyászati központot is magában foglal. A több mint egymilliárd forintból megújult termálfürdő építését részben uniós forrásból, részben a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott hitelből finanszírozta a bükkszéki önkormányzat. A kétszintes, közel 2000 négyzetméteres fedett fürdőkomplexumban van gyermekrészleg, élmény- és Salvus-zóna, illetve szaunakomplexum is.

EGÉSZ NYÁRON TART AZ ESZTERHÁZI VIGASSÁGOK

Eszterházi Vigasságok címmel egész nyáron átívelő kulturális koncertfesztivált rendez a fertőd-eszterházai Esterházy-kastély a jövő évben. A programsorozat 14 héten keresztül tart – május 31-én indul, és szeptember 15-én ér véget –, így ez lesz az év legszínesebb és egyben leghosszabb kulturális fesztiválja. Több mint 50 koncerten lépnek fel a komolyzene, az opera és a dzsessz legjobb hazai és nemzetközi előadói. A programok „főszereplője” Joseph Haydn, aki közel harminc alkotó évet töltött el a kastélyban. A programkavalkádot színházi és táncelőadások, valamint folyamatos családi programok – gyerekkoncertek, hangszerbemutatók, zenés ismeretterjesztők – is színesítik.

ÚJ SÍBÉRLET ALSÓ- AUSZTRIÁBAN

Alsó-Ausztria új, háromnapos Wintercarddal rukkolt elő a téli szezonra. A kedvező árú síbérlet Mostviertel és a Bécsi-Alpok nyolc legnagyobb síterületére – Annaberg, Hochkar, Lackenhof am Ötscher, Mitterbach, Mönichkirchen, Puchberg am Schneeberg, Semmering (Zauberberg), St. Corona am Wechsel – érvényes. A tetszés szerinti napokon felhasználható bérlet több mint 40 felvonórendszert és közel 120 kilométersípályát tesz elérhetővé, és tartalmazza a felszerelés kölcsönzési díját is. Ára korosztálytól függően 60–99 euró, másra is átruházható, és a felvonópénztáraknál, a Hofer üzletláncnál, valamint a www.hu.wintercard.at weboldalon vásárolható meg.

VÉDELMI SÁVOT KAP A COLOSSEUM

Lezárják a világ egyik leglátogatottabb turistalátványosságát, a Colosseumot övező járdarészt – döntött Róma főpolgármestere, mivel a málladozó ókori műemlék falait a turistáktól és az utcai árusoktól egyaránt védeni akarják. Az i. sz. 80-ban megnyitott amfiteátrumot egyik felén 15, a másik felén 6-8 méter széles távolságban zárják körbe. Az intézkedés nem fogja megnehezíteni a Colosseumba való bejutást. A Colosseum helyreállítása a tervek szerint decemberben kezdődik, 24 millió euróba kerül, és 2015-ig tart. A munkálatok ideje alatt az amfiteátrumot teljesen körbeállványozzák, de a látogatás továbbra is lehetséges lesz.

EURÓPA LEGSZEBB VÁRAI ÉS KASTÉLYAI

Az Offtoeurope.com utazási portál összeállította a 25 legszebb európai vár és kastély listáját. Az első három helyen a németországi Neuschwanstein kastély, a romániai Peles kastély és a szlovákiai bojnicei kastély neve szerepel. A 14. helyre került az egri vár, mégpedig olyan kivételes nevezetességek társaságába, mint a versailles-i kastély, a franciaországi Mont Saint-Michel, a windsori kastély, a németországi Frankenstein-kastély, a lengyelországi Malbork-kastély, a prágai és a salzburgi vár. További infó: Offtoeurope.com.

 

Top cikkek