Budavári bolyongások

Hova mehet az ember, ha éjszaka támad kedve valamilyen programhoz? Kocsmába, esetleg egy szórakozóhelyre. Ha azonban valami színvonalasabbra, különlegesebbre vágyik, ellátogathat a Budavári Labirintusba.

Amikor először jártam itt, Múzeumok Éjszakája volt, és tömeg. Nem találtam túl érdekesnek, hamar tovább is álltam a következő úti cél felé. Ezúttal azonban egyedül vágtam neki a koromsötétnek, egyetlen olajlámpással a kezemben. A dolgok ebben a megvilágításban egészen másmilyennek tűntek. Egyegy kődarab is kísértetiesnek tetszett, a szoboralakoktól pedig egyenesen kirázott a hideg, szinte félve mertem csak benézni némelyik fal vagy oszlop mögé.

Azért nem futamodtam meg, és amikor egy kicsit hozzászoktam a környezethez, meg is nyugodtam. Szent Ágoston szavaival kísérve, távol a város zsúfolt, zajos világától, kettesben maradtam a gondolataimmal egy olyan helyen, ahol végre senki sem zavarhat. Az embernek viszonylag ritkán van arra alkalma, hogy egyedül mászkáljon egy sötét barlangrendszerben, az érzés nem hasonlítható össze semmi mással. A labirintus ez esetben nem az eltévedés, hanem inkább a megtalálás szimbóluma, az önmegismeréshez vezető út.

EURÓPA NAGYJAIVAL

A Bolyongás Európa Nagyjaival csak egy az immár 24 órában nyitva tartó Budavári Labirintus éjszakai programjai közül. – A kezdeményezés célja egy olyan hely megteremtése volt, amelyet az emberek nemcsak nappal, hanem éjszaka is látogathatnak. A Nagy Bolyongások ötlete már 25 éve érlelődött, véletlen és örömteli egybeesés, hogy a magyar EU-elnökség idejére sikerült megvalósítani – meséli Dörnyei Krisztina kutatási vezető. Összesen 26 személy közül választhatunk Európa irodalmi, zenei és filozófiai büszkeségeiből, hogy kísérőnk legyen utunk során.

A személyes útkeresésnek van egy másik módja is, mégpedig a Személyes Labirintus, Belső Kör program. A résztvevőnek – aki sziNtén teljesen egyedül, hangok és bármilyen fény nélkül vág neki – Ariadné fonalaként a Labirintus-fonalat, vagyis egy kötelet kell követnie, majd az is „elfogy” – ki-ki így ér el az útvonal végére.

SZERELEM ÉS BORZONGÁS

Az éjszakai labirintusjárásra partnerrel együtt is elindulhatunk, ez esetben a legjobb program a Szerelem Labirintusa. Kéz a kézben andalgás helyett itt egy kicsit másról van szó: a szerelmesek két különböző pontból indulnak, mindössze lámpásuk és persze érző szívük áll rendelkezésükre kedvesük megtalálásában. A való élet párkeresésének metaforája.

– Sok fiatal nem találta a nappali, tárlatvezetéssel egybekötött látogatást elég izgalmasnak, a vendégkönyvi bejegyzések szerint a labirintus lehetne ijesztőbb is – mondja Ilg Barbara tárlatvezető és programkoordinátor. Nekik készül a Thriller Labirintus, amely májusban nyílik meg. A különböző fényés hanghatások segítségével itt garantált lesz a borzongás.

KICSIKNEK IS

A labirintusban a gyermekek sem fognak unatkozni. A népszerű kincskereső játék mellé két mesés programot és kézműves-foglalkozást is terveznek. Újra megnyílik A Bátorság Labirintusa, ahol egy történetnek megfelelően a napot kell megtalálni a sötétben. Amikor kiérve a kicsiket arra kérték, rajzolják le, mit láttak, mindenki tudott mit rajzolni.

A nemzetbiztonsági okok miatt sokáig titkos, többszintes barlangés pincerendszert korábban óvóhelyként, harcálláspontként, értékek – pl. a magyar korona – elrejtésére, illetve a villamosenergia-ellátás irányítására használták. Ma egy a világ 7 föld alatti csodája közül, Budapest egyik legkedveltebb turisztikai célpontja, ahol barátokkal, családosan, kettesben vagy akár egyedül is jól érezhetjük magunkat, és sokat tanulhatunk történelemről, művészetekről, szerelemről és bátorságról, de mindenekelőtt önmagunkról.

Hasznos infók

nyitva tartás: 0–24 óráig az év minden napján.

Belépők: 2000 Ft (felnőttek); 1500 Ft (diákok, nyugdíjasok); 600 Ft (gyermekek). Az éjszakai programok a nappali jegy ismételt felhasználásával ingyenesen látogathatók.

további infó: www.labirintus.com

Top cikkek