Földi paradicsom

Arborétum, madárpark és néprajzi kiállítás nyílt a Zselic lankáin megbúvó Zsippón: több mint százféle fa, virág és szárnyas látható az apró somogyi község egyik birtokán.

Péntek László agármérnök világéletében rajongott a növényekért és a madarakért. Az elmúlt húsz évben, amikor csak tehette, „kimenekült” a Kaposvártól alig tizenöt kilométerre lévő , Bárdudvarnokhoz tartozó zsippói birtokára, ahol háborítatlanul hódolhatott szenvedélyének: fákat, virágokat nevelt és madarászott. Két évtized alatt valóságos paradicsommá alakította 2,5 hektáros birodalmát. A zselici dombok között megbúvó parkjában közel százféle növény és madár él –mindebben pedig ma már nem csak Péntek László családtagjai, barátai, ismerő sei gyönyörködhetnek, hiszen az agrármérnök a közelmúltban megnyitotta különleges telkét a nagyközönség előtt.

A rút Zsippó szépe 

Kaposvárt és Bárdudvarnokot elhagyva festői vidéken, erdők, dombok, halastavak között kanyargó úton lehet eljutni Zsippóra, ahol könnyű rálelni Péntek László birodalmára: mívesen faragott székely kapu mögött tárul fel különleges parkja. A bejáratnál apró tó bűvöli el a látogatókat, amelynek partjáról fahíd visz egy kis szigetre – innen aranyhalak tucatjai és a tavacskát szegélyező különleges virágok is jobban megcsodálhatók.

A tótól induló, a birtokot behálózó ösvényrendszer szinte minden méterére jut érdekesség. Az árnyat adó tölgy alatt pávák, kacsák, ludak láthatók, odébb pedig egy fű z takarásában a „galambrészleg” kapott helyet – az évek során majd negyvenféle galambra tett szert Péntek László.

A parkban összességében közel háromszáz szárnyas látható, pávák, galambok, tyúkok, libák, papagájok, pintyek, fürjek. Igazi különlegesség az agrármérnök által kitenyésztett tyúkfajta, amelyet – meglehetős rútsága ellenére – Zsippó szépének nevezett el. Az állat- és növényritkaságok között vezető ösvényen a birtok legmagasabb, fenyőkkel övezett pontjára érő turistákat fakilátó várja, amelynek tetejéről páratlan panoráma nyílik a vidékre.

Tanóra a veteményesben

Mindezek után is akad még látnivaló az agrármérnök birtokán. A parkban áll egy zselici pajta és egy parasztház is, ahol több száz használati tárgy kapott helyet: edények, korsók, népviseletek s a gazdálkodás – egyebek mellett a földművelés, a disznóvágás, a kenyérsütés –hagyományos eszközei. Különösen a városi gyerekek számára tanulságos a parasztház közelében létrehozott bemutatókert, ahol több mint százféle növényt, például hajdinát, komlót, kukoricát, búzát, repcét ismerhetnek meg az érdeklődők.

Péntek László kérésre tárlatvezetést tart, számtalan érdekes tudnivalóval szolgálhat vendégeinek, akik akár egy napot is eltölthetnek nála. Ő ugyanis – mint mondja – nem sürgeti a turistákat, akinek kedve van, piknikezhet, futballozhat vagy akár teniszezhet is birtokán.

TÚRA, ÉJSZAKA

Zsippó Budapesttől kétszáz kilométerre található. Az apró településrész Kaposvárt elhagyva, Bárdudvarnokon keresztül közelíthető meg. A térségben lévő falvakban tavasztól őszig – személyenként 2000-3000 forintért – akad szálláshely, így érdemes többnaposra tervezni a vidék felfedezését. A Zselicben vagy épp a somogyi megyeszékhelyen, Kaposváron egymást érik a látnivalók, és több túraútvonal is akad. Az egyik legkülönlegesebb program alighanem a zselici éjszakai túra, hiszen egyes területekről felhőmentes éjszakákon szabad szemmel is több ezer csillag látható.

TÖBBEKNEK KEVESEBB

A Zsippói Madár- és Élménypark március 15-től október 31-ig mindennap 9–18 óra között látogatható.

Belépőjegy felnőtteknek: 900 Ft

Gyermekeknek: 700 Ft

Családoknak és csoportoknak kedvezmény jár.

További információ:

www.zsipposzepe.fw.hu 06 (30) 517-7430

A parasztházban több száz egykor használt tárgy tekintető meg – A szerző felvétele
A parasztházban több száz egykor használt tárgy tekintető meg – A szerző felvétele
Top cikkek