Poroszlóról indul a Tisza-tavi jégtúra

Speciális felszerelést nem igényel, ám téli túrázásra alkalmas réteges ruházat, vízálló lábbeli, esőkabát és váltóruha azért jól jöhet a január 30-án megrendezett hagyományos jégtúrán.

Jeges túrák a Tisza-tavon

Szemmel láthatóan maguk a szervezők is meglepődtek, amikor kétszáz ember gyűlt össze január 30-án, hogy egy egészségeset túrázzon a Tiszató jegén.

Megújul a Kámoni Arborétum

171 millió forint uniós támogatásból 2011 őszére felfrissül a közel 150 éves szombathelyi Kámoni Arborétum növényvilága. A 25 hektáros besűrűsödött kert megtisztul, az értékes növényállomány levegőhöz jut.

Programok négy évszakra Parádsasváron

Kastélya 52 szobát és öt lakosztályt kínál, gyógyvizére ivócsarnokot épített Ybl Miklós, II. Rákóczi Ferenc pedig üveghutát alapított a kis faluban. A festői szépségű Parádsasvár térsége nem csak a felsorolt értékei miatt vonzza a látogatót.

Bohócot simogatni

A virágok városa. A festők városa. A szökőkutak városa. A szecesszió városa. Az utcaszobrok városa. Sokféleképpen nevezték már Kaposvárt, de talán – a sokszínű programkínálat miatt – egyszerűbb, ha azt mondjuk: a kirándulók városa.

 

Szarvasfarm Bőszénfán

Pötyike, a szarvaslány nem kerülhet a fazékba, pedig nem fél a puskától, az embertől, a kutyától, sőt bárkinek rögtön barátkozó puszit nyal az arcára. A Zselic varázslatos erdejében, a bőszénfai Szarvasfarmon még megesnek ilyen csodák is.

A Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpontja, közismert nevén a Szarvasfarm több mint két évtizede működik Bőszénfán. Az 1300 hektáron elterülő birtok több mint 2300 vad: gímszarvas, vaddisznó, dámvad, muflon, őz élőhelye. Turistákat is várnak a kutatási programként létrehozott vadtenyésztési központba, akik a nagyvadak mellett háziállatokat – magyar szürke marhát, racka juhot, lovakat, szamarat, kecskéket és bivalyt –is láthatnak. Pontosabban néhány évvel ezelőtt szinte csak ezeket láthatták napközben, hiszen ilyenkor a vad az erdő rejtekében pihen. Ám hamar híre ment vidéken a Szarvasfarmnak, és egyre-másra érkeztek az új lakói, az erdőben talált elárvult őzgidák és szarvasok – meséli a farm ágazatvezetője, Nagy János, aki gyorsan hozzáteszi, hogy ez kapóra jött nekik. Egy ideig ugyanis el lehet hitetni a látogatókkal, hogy több száz vad lakja a területüket, ám ha mutatni egyet sem tudnak, bizony elmaradnak a vendégek.

Napjainkban azonban biztos a látvány és az élmény. A cumis üveggel etetett szarvasünők felnőve is keresik az ember társaságát, és kíváncsiságuk csillapíthatatlan. Pötyike, a 6 éves gímszarvaslány mellett egy másfél éves dámünő is verseng az emberek kegyeiért. Szenvedéllyel rágcsálja a ruhánkról lelógó madzagokat, cipzárhúzókat, sőt még a cipőfőzőnket is kioldja, belefúrja fejét a hátizsákunkba és elcseni az uzsonnánkat.

A népszerű gyermekmese legendás hőse, Bambi rokonai azonban már nem ilyen barátkozóak, még akkor sem, ha szintén cumis üvegből itták a tejecskét. Az őzek felnőve hamar visszavadulnak és féltőn őrzik területüket. Hozzájuk nem tudunk bemenni – még a gondozójukat is képesek agancsukkal megsebesíteni –, ám annál nagyobb öröm, ha felfedezzük őket a bozótos erdőrészben.

Hajnalban és szürkületkor páratlan látványt nyújt a szarvascsapat a dombtetőn. Rácsodálkozhatunk, hogy létezik hófehér dámvad is. Ha szerencsénk van még a Dávid-szarvast is megleshetjük. E Kínában őshonos jószágot kutatási céllal hozták ide. (Az állat kínai neve milu, s ma már csak állatkertekben él.)

Mókás látványt nyújt: farka olyan, mint a szamáré, lába, csülke, mint a szarvasmarháé, rövid fejéről, pici füléről pedig leginkább az egér jut eszünkbe. A monda szerint, miután a teremtő gondosan megalkotta az állatokat, összeöntötte a maradékot, és ebből lett a Dávid-szarvas.

Bőszénfán nem érdemes kihagyni a hajdani magtárépületben berendezett trófeakiállítást és az előre bejelentett csoportoknak kínált ínyenckedést. Persze ehhez tudnunk kell, hogy Pötyike és a többi barátunk sosem kerülhetnek a kondérba. A bográcsban és tárcsalapon sütött-főzött, erdei gombákkal és gyümölcsökkel megbolondított vadétel alapanyagát garantáltan csak kerítésen kívül elejtett vad szolgáltatja.

Infó

Megközelítés: Kaposvár és Szigetvár között a 67-es országútról.

Nyitva tartás: mindennap, bejelentkezéssel!

Árak: túra a farmon: 500 Ft/fő, kóstoló a helyi termékekből: 1200 Ft/fő.

Szállás, étkezés: Szarvasfarm Vadászháza

Információ: 36 (20) 977-6289 http://szarvasfarm.ke.hu

Pötyike és a látogatók
Pötyike és a látogatók
Top cikkek