Megnyílnak Svájc határai is

Svájcban életbe lép a schengeni egyezmény, így nem ellenőrzik az útleveleket az országhatárokon. Lichtenstein kivételével. Ott viszont 4 millió euróba került a határfigyelő rendszer - egyetlen évre. Tudósítónktól

KRESZ a sípályákon

Március elsejével ugyan beköszöntött a meteorológiai tavasz, de még nyomokban itt a tél, a magas hegyekben pedig javában tart a síszezon, ami mágnesként vonzza az alpesi sportok szerelmeseit.

Puncsgőzös bécsi advent - Videó

- Több a magyar a bécsi vásárokban, mint a Vörösmarty téren - hallottuk a városháza előtti Wiener Christkindlmarkt-en. Az epés megjegyzés gazdája tényleg nem túlzott. Varázslatos forralt puncs, páratlan édességek, esti fények, csodás hangulat - ezeket sorolták fel honfitársaink, miért érdemes elutazni a bécsi karácsonyi vásárokba, amelyekből legalább tizenegyről tudunk.

Daisy után most Bob miatt fagyoskodik Németország

Németországban keddre megszűnt a havazás, de maradt a jég és a fagy. Meteorológusok szerint a Daisy névre keresztelt hóvihar elhagyta az országot, helyette azonban egy újabb hideghullám jön, amely Bob névre hallgat.

Kismarton nevezetességei egy hétvégén bejárhatók

A Bécsben, Kismartonban, Bécsújhelyen, s a többi, a magyar határhoz közel fekvő ausztriai településeken tett rövid kirándulásokat azért szeretem, mert maradéktalanul tartalmassá tesznek egy-egy hétvégét, de az ember mégsem érzi úgy, hogy véglegesen lemaradt valamiről, amit meg kellett volna néznie.

 

Adventi vásárok Európa-szerte

A forralt bor, a mézeskalács illata, a fényfüzérek és persze a szebbnél szebb kézművesportékák közötti válogatás nélkül már el sem tudjuk képzelni az adventet. A decemberhez hozzá tartoznak a karácsonyi vásárok, amelyek német nyelvterületről terjedtek el a középkorban. Ez az időszak néhány napos kirándulásokra is alkalmas, hiszen az európai nagyvárosok ünnepi díszben még szebbek, és egyúttal az ajándékokat is beszerezhetjük az ünnepekre.

A legnagyobb - és legnépszerűbb - kirakodóvásárok ma is Ausztriában és Németországban találhatók. Hazánkból legtöbben Bécsbe utaznak adventkor, ahol a város több pontján is karácsonyi piac létesül.

Itt a leghangulatosabb helyszín kétségkívül a schönbrunni kastély előtti téren megrendezett vásár, amely idén november 21-én nyitotta meg kapuit. Ez a nagyszabású hagyományőrző vásár híres a sokféle ízesítésű puncsról. A karácsonyfa előtti színpadon pedig minden este koncerteket rendeznek. Bécs csomópontjában, a Freyung téren 1772 óta rendeznek karácsonyi vásárt. Itt válogatott kézművestermékeket, üvegmunkákat, betlehemeket és kerámiákat vásárolhatunk. Árusok települnek még az utcára Spittalbergben, a 7. kerületben, valamint a Természettudományi és a Szépművészeti Múzeum között, a Mária Terézia térre is.

Németországban a leghíresebbek a nürnbergi, a drezdai és a stuttgarti vásárok. Az első kettő minden évben kétmillió látogatót vonz, míg az utóbbi hárommilliót.

Stuttgartban kétszáz stand kínálja az ünnepi díszeket, gyertyákat, ajándékokat és kézművestermékeket, és mindennap adventi koncerteket is meghallgathatnak a látogatók. A stuttgarti vásár november 25-én nyitotta meg kapuit. Két nappal később nyílik a nürnbergi vásár, amelyet mindennap személyesen is meglátogat a karácsonyi angyal, és találkozik a legkisebbekkel. A leghíresebb osztrák és német adventi piacokon a termékeket, a díszítést, sőt még a zenét is ellenőrzik azért, hogy megfeleljenek a minőségi követelményeknek és a tradícióknak. Az ajándékokat továbbra is a kis Jézus hozza a Betlehem elengedhetetlen része minden vásárnak.

Az adventi időszakban természetesen már Európa minden nagyobb városának főterét ellepik az árusok. Nagy-Britanniában több mint 150 karácsonyi vásárt is találhat, aki az interneten keresi a helyszíneket. Az egyik legnépszerűbb a londoni Hyde Park rendezvénye, ahol a vásárláson kívül korcsolyázni és körhintázni is lehet, sőt a legkisebbeket szellemjárta ház is várja.

Franciaországban is számtalan helyszínen vásárolhatunk igazi karácsonyi hangulatban. Az egyik legrégebbi rendezvény itt a strasbourgi, amely már több mint négyszáz éves. A vásár a katedrális előtti téren várja a látogatókat.

Infó

Bécs: www.weihnachtsmarkt.co.at www.altwiener-markt.at

Nürnberg: www.christkindlesmarkt.de

Vásárok Európa-szerte: www.christmasmarkets.com

A bécsi Városháza, amely előtt a vásárokat tartják
A bécsi Városháza, amely előtt a vásárokat tartják
Top cikkek