Perelné az FBI-t Bin Laden spanyol 'arcmása'

Pert helyezett kilátásba az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda ellen Gaspar Llamazares spanyol baloldali politikus, amiért az ő fényképét használták fel ahhoz, hogy felfrissítsék Oszama bin Laden körözési fotóját az amerikai külügyminisztérium honlapján.

Bezár a világ legjobb étterme

Két évre bezárja a világ legjobbjának többször is megválasztott éttermét, a spanyol El Bullit tulajdonosa, Ferran Adrià. Az ok: a híres séf gasztronómiai megújulást keres.

Elfogták az ETA merénylőit

A spanyolországi baszk regionális hatóságokkeddi közlése szerint az ETA két feltételezett tagjának letartóztatásával kilencre emelkedett azoknak a száma, akik a szervezet ellen a múlt héten indított nagyszabású razzia során kerültek rendőrkézre.

FIFA-ranglista: Magyarország előrelépett

Noha a holt idényben legfeljebb barátságos mérkőzést rendeznek, honfitársaink még csak azt se játszottak; az helyzet így is jobb.

Ötszörösére nőtt a külföldiek száma Spanyolországban

Tíz év leforgása alatt az ötszörösére emelkedett a Spanyolországban élő külföldiek száma: 2009-ben az ország lakónyilvántartó hivatalainak 5,6 millió külföldiről volt tudomásuk.

 

Hostalok a magasban - olcsóbban

Hostal - hirdeti a felirat Madrid belvárosában. Az intézmény általában a bérházak negyedik-ötödik emeletén található, amúgy nagyon hasonlít egy szállodára, csak jóval olcsóbb. Csak Madridban 800 ilyen "kis szálloda" van, de szerte az Ibériai-félszigeten és Dél-Amerikában is kedvelt szállásforma a hostal.

Állítólag már Cervantes korában, tehát a XVI-XVII. században is léteztek hostalok: így hívták a kis családi fogadókat, ahol szállást és ételt adtak az utazóknak. A panziók többségét ma is családok, családi vállalkozások üzemeltetik: ennek köszönhetik otthonosságukat. Nem ritka, hogy maga a tulajdonos is a házban lakik, és reggelente lelkesen üdvözli a turistát.

A szobák és a nyújtott szolgáltatások megegyeznek egy egyszerűbb, egy-három csillagos szállodáéval. A szobák sokfélék lehetnek, de a legtöbb már a mai igényekhez igazodik: nem túl tágasak, de általában ízlésesek és rendszeresen felújítottak, karbantartottak. Minden van bennük, amire egy turistának szüksége lehet: a dupla ágy mellett kis asztalka, televízió, légkondicionáló és fűtés, és a legtöbb esetben saját fürdőszoba is van (erre jobb rákérdezni).

Mindez jutányos áron, 40-50 euróért, vagyis gyakran kevesebb mint feléért annak, amit egy hasonló szállodai szobáért kérnek. De a hostalokat népszerűsítő, angolul vagy franciául is elérhető site-tal (www.infohostal. com/es) azért bánjunk óvatosan: ugyan már 14-16 eurótól is hirdetnek szobákat, de ezeket az árakat a konkrét foglaláskor sehol sem találjuk meg, inkább a három-négyszeresét. Igaz, még így is jól járunk.

A legtöbb hostalban már hitelkártyával is lehet fizetni, sőt sokszor internetkapcsolat is van a szobában ( igaz, felárért). Ami nincs, az a szállodai szolgáltatás: Cervantes korával ellentétben ma már általában nincs reggeli, sem étterem, de a közelben biztosan található számos kávézó vagy bár. Nincs saját parkoló sem, tehát ha autóval megyünk, akkor kereshetünk az utcán helyet. Mivel ez a spanyol belvárosokban szinte lehetetlen, a tilosban parkolókat pedig kíméletlenül elszállítják, úgyhogy vegyük inkább igénybe a fizetős mélygarázsokat.

Viszont általában a város szívében tudunk megszállni. A foglaláskor nem árt tájékozódni a forgalmasabb utcákról, mert könnyen járhatunk úgy, hogy hiába olcsó és jó a szállásunk, éjjel-nappal dübörög az ablak alatt a forgalom - a spanyoloknál éjjel kettőkor sem ritka a dugó a belvárosban -, és egy szemhunyásnyit sem alszunk. A hostalok többsége ugyanis a fiatalos, forgalmas helyeken működik, de némi körültekintéssel találunk nyugodt mellékutcákat is.

Madridi sarokház: csupa hostal
Top cikkek