Velencének elege van a hordákból

Tilos a Szent Márk téren etetni a galambokat.

Cipruson már tavasz van

Aki a szürke, ködös napok elől szeretne kicsit elmenekülni, s egy olyan derűs, napsütéses helyről álmodik, amely pár órás utazással elérhető Európán belül, annak Ciprus ideális célállomásnak tűnik.

Öldöklő gyertyafutásra készül Gubbio

Ki tudja, milyen szent őrület szállja meg a Perugia tartományban megbúvó olasz kisváros, Gubbio lakóit, amikor minden év május tizenötödikén több méter magas gyertyákat "kapnak" a vállukra és kalimpáló szívvel, ínszakadást kockáztatva felloholnak az Ubaldo-kolostorba.

Smaragdsziget türkizkéken

Az Adriai-tenger déli csücskén horgonyzó Korfu (görögül Kerkira) valóban smaragdsziget. A közel ezerötszáz görög sziget közül (ha nem is a legszebb), de a legzöldebb.

Csoda titokban

UTAZÁS TOP 50

 

Maratea, a Tirrén-tenger gyöngyszeme

Van Olaszországban egy hely, amelyet még nem fedezett fel a tömegturizmus, ám szépsége vetekszik bármely felkapott tengerparttal? Ilyen Maratea, a Tirrén-tengerből kiemelkedő, vad hegyek közt megbúvó városka.

Ez egyike Olaszország legvonzóbb tájainak, elbűvölően hangulatos kis várossal, hegyekkel körbevett, csodálatosan tiszta és érintetlen tengerparttal, megfizethető árakkal, barátságos helybéliekkel, igazi vendégszeretettel. Mindez a máshol megszokott nyüzsgés és zsúfoltság nélkül.

Az olasz elit kedvenc nyaralóhelye

Maratea Nápolytól délre, mindössze kétórányi autóútra található. Az A3-as autópályán viszonylag gyorsan el lehet jutni Lago Neróig, ahonnan viszont már élesen kanyargó út vezet a városig. Bárhonnan is érkezzen a látogató, elsőként a település fölött, a hegytetőn magasodó hatalmas Krisztus-szobor ötlik a szemébe. A 22 méteres, carrarai márvánnyal borított szobrot 1965-ben emelték. A prospektusok megemlítik, hogy a Rio de Janeiró-i Krisztus-szobor után ez a második legnagyobb a világon. A szobor mellől csodálatos a kilátás a tengerre és az apró pontnak tűnő jachtkikötőre.

A hegyről kanyargós út vezet a városba, amely a tengerszint fölött jó 300 méterre fekszik. Maratea élénk színeivel, keskeny utcácskáival, virágos erkélyeivel, piros tetőivel, különböző színűre festett falaival, zegzugos utcácskáival régmúlt korokat idéz. Itt érti meg az ember, hogy miért is olyan népszerűek errefelé a kisautók - egy szélesebb járgány talán el sem férne az egymástól karnyújtásnyira lévő házak között. A városkában egymást érik a borozók, kávéházak, apró boltok, éttermek és fagyizók. A zamatos borok, a friss tengeri halak, és a különlegesen elkészített paszták külön emlékezetessé teszik a látogatást.

Délben minden bezár, viszont nyáridőben az üzletek és az éttermek a hét minden napján késő éjszakáig nyitva vannak. Maratea számos termékéről is ismert: a helyi borok mellett kerámiatárgyai, hímzései és bőrárui Olaszország-szerte keresettek. Az árakból alkudni is lehet, mi több, kötelező.

A városból néhány perces út vezet a tengerpartra, ahol több strand is van. Néhány a megszokott bárokkal teli partszakaszon található, a romantika kedvelői számára viszont akad olyan is, ahol a sziklák közötti apró tisztásokon lehet napozni, távol a kíváncsi szemektől. A víz smaragdzöld és kristálytiszta, zsúfoltságtól sehol nem kell tartani, sőt a horgászat szerelmesei is megtalálják számításukat a jachtkikötő melletti mólón.

Aki a környéken turistáskodni is akar, annak érdemes Szicíliába látogatnia. Az út ugyan elég hosszú (a kompátkeléssel együtt kb. négy és fél óra), de ha valaki jókor kel, akkor délben már Taorminában ebédelhet. Az utazás a Messinai-szorosig szintén nagy élményt jelent: az autópályáról ragyogó kilátás nyílik az egymás után sorakozó öblökre és elbűvölő halászfalvakra.

A tengerpart egyik legszebb fürdőhelye Scilla, amelynek nevét az Odüsszeuszból ismerhetjük. A legenda szerint itt volt Szkülla, amely szikláival, és Kharübdisz, amely hatalmas örvényeivel fenyegette a hajósokat. Marateától észak felé két óra alatt eljuthatunk Amalfiba, vagy Sorrentóba is: ezeken a helyeken tudjuk igazán értékelni a Tirrén-tenger vidékének nyugalmát és nem utolsósorban biztonságát.

Maratea az olasz elit körében népszerű: a felső tízezer tagjai előszeretettel vásárolnak villákat a part mentén és a hegyoldalon. Ennek ellenére az árak a turisták számára igencsak elfogadhatók. Szállás minden kategóriában található: a hegyen épült apartmantelepen például, szezontól függően, 500-800 euróért egy négytagú család egy hétig lakhat. Az üdülőközpontból akár ki se kell mozdulni, hiszen medencével, saját étteremmel, élelmiszerüzlettel rendelkezik, a vendégek szórakoztatásáról pedig egész napon át ingyenes programmal gondoskodnak. Aki a városban próbál szerencsét, az a már-már kihalófélben lévő valódi olasz vendégszeretetet is megismerheti.

Info

Maratea vonattal is jól megközelíthető (Nápolyból kb. 2 órás az út), ennek ellenére, a szabad mozgás miatt ajánlott kocsival menni.

A tenger májustól októberig alkalmas a fürdésre, a táj szépsége és a kirándulási lehetőségek azonban egész évben alkalmassá teszik a felhőtlen pihenésre. Mivel a szállások nagy része hegyen van, a főszezon kivételével mindenképpen gondoskodni kell melegebb holmiról is.

Top cikkek