Bécsben műjég, az Alpokban (eddig) műhó

Ausztriában, a téli sportok alpesi fellegvárában istencsapással ért fel a hóhiány.

Csúcsmászás Stájerországban

Dachstein az idén is színes programmal, embert próbáló túrákkal várja azokat, akiknek nincs teljes kikapcsolódás kemény erőfeszítés nélkül.

Európai ritkaságok az Esterházy kincstárban

Fraknó várában nemrég restaurált XVII. századi műremekek várják a látogatókat. Az erődítmény mögött rejtőző kincstárba a magas rangú vendégeknek is csak ritkán engedélyezték a belépést, így nemcsak a kincsek, hanem a termek berendezése, a fekete-arany színekkel díszített, családi címerrel koronázott szekrények is eredeti állapotukban maradtak fenn.

Mozgalmas ősz a Semmeringen

Gyalogos- és mountainbike-túrákkal várja vendégeit a monarchia óta kedvelt osztrák üdülőhely.

Svájci kalandozások 1.

Útban egy svájci kemping felé - Salzburgon és Lichtensteinen át.

 

Nyári kalandok Stájerországban

Ezerkétszáz méter magasan még a nyári meleg is jobban esik az embernek. A zöld hegyek, a bájos főutca éttermei és az ódon apátság hűvös falai különösen csalogatóak ilyenkor. A stájerországi St. Lambrechtbe persze nem esik be véletlenül az ember: a grazi autópályáról kacskaringós úton közelíthetjük meg, viszont jutalmunk a csend és az osztrák alpesi falvakra jellemző teljes nyugalom.

A magyarok gyakori vendégek errefelé: a közeli Murau mellett néhány éve Lachtal is feliratkozott a magyar síelők kedvenc terepei közé. És ha már télen ideszoktak, az osztrákok mindent megtesznek azért, hogy különféle programokat kínálva nyaranta is viszszacsalogassák őket. Egyébként nemcsak a látogató, a magyar munkaerő is kapós: a helyi nagyszállóban és a főutca éttermeiben is könnyedén szót érthetünk német tudás nélkül.

A turistának jó dolga van errefelé: ha csak pihenni akar, akkor kikapcsolódhat a vadonatúj Lambrechterhof Szálloda wellnessrészlegében, szaunáiban, medencéjében. De még jobban jár, ha elindul felfedezni a környéket: az osztrákok körében igen népszerű hegymászás, kirándulás valódi kikapcsolódást kínál a harsogó zöld mezők között, itt-ott néhány tehénnel is összeakadhatunk. Aki ennél nagyobb adrenalindózisra vágyik, azt tapasztalt "pilóták" siklóernyőzésre viszik: a hegyi szerpentin ilyenkor jobban igénybe veszi a gyomrunkat, mint maga a repülés. Az ugrásnak való nekiveselkedés (külső szemlélőnek rémült levegőben kalimpálásnak tűnik) a produkció legnehezebb része, utána már csak lebegünk békésen ég s föld között, szemlélődve, miközben a mögöttünk ülő pilóta irányítja a siklóernyőt, és kérésre akár a vidámparki hullámvasutat idéző kunsztokat (dugóhúzót, teljes fordulatot stb.) hajt végre velünk. Egy ilyen ugrás persze nem olcsó mulatság (70-120 euró, időtartamtól függően), viszont egy életre szóló élmény - és sajnos könnyen függőséget okozhat.

A kisgyerekes családok viszont az alig tíz kilométerre fekvő mariahofi Vivariumban kereshetnek izgalmakat: a gyerekmedence mellett például amazonasi halakat, kígyókat és krokodilokat figyelhetünk, persze vastag üvegfalon keresztül. A szomszédos QuaQuariumban kisállatsimogató és kalandos játszótér is várja az örökmozgókat. A hűs Ausztriából a trópusi Amazóniába vágyók pedig néhány órára valóban az esőerdőben érezhetik magukat: vasárnap délelőttönként még a vérszomjas piranhák etetését is végignézhetik a horrorra vágyók.

Akadnak békésebb programok is errefelé: aki például a hegyek árnyékában, nyugodtan, ám mégis mozgással akarja tölteni a napjait, befizethet egy golftanfolyamra. Lehet sziklára mászni, hegyikerékpározni, lovagolni vagy horgászni is. Nyaranta megnyílik a bobpálya is a közeli Grebenzenben (ahol a szülinapos gyerekeket három ingyencsúszással várják), utána pihentethetjük izmainkat a wildbadi termálfürdőben. Akit pedig a kultúra vonz, esetleg a belső békéjét keresi, annak érdemes befizetnie egy körsétára a XI. században alapított, majd többször újjá- és átépített, kívül inkább gótikus, belül barokk St. Lambrecht bencés apátságba. Az idők szavára hallgatva az apátságban megnyitották a Létezés Iskoláját, ahol különféle szemináriumokat, kurzusokat tartanak: a meditációtól a vezetéselméleten át a rajzolásig és a festésig (na persze nem ingyen, viszont többnapos kolostori bentlakással és ellátással).

Info

Megközelítés: Budapesttől 450 kilométer autóval, Bécs, majd Graz felé (A2/A3 autópályán), Murau majd Teufenbach felé.

Siklóernyőzés: 70-120 euró

Bobpálya: 4,7-7,3 euró (egy menet, gyerek/felnőtt)

Vivarium (Marienhof): Esőerdő+ kiállítás 5,5-7,5 euró

Uszoda-szauna: 6-11 euró

QuaQuarium kalandpark: 3 euró

Top cikkek