Mallorca: strandok, sziklák, kolostorok

Ha igazi mediterrán nyaralást akarsz, a legjobb úti cél Mallorca. Azúrkék tenger, fehér homokos strandok, minden kényelemmel felszerelt szállodák.

Dubrovnik-Durres turistahajó

.

Kréta: lélegzetelállító történelem selymes homokkal

Kréta a "legek" központja: a legnagyobb görög sziget, a legrégebbi európai kultúra bölcsője és a legszebb strandok lelőhelye.

Dubrovnik, a fecskék városa

Este, amikor az óváros sétálóutcáján, a Stradunon már felállították az éttermek asztalait, és a nappali turistahadat felváltotta az elegánsabb és gazdagabb tömeg, megérkeznek a fecskék is. Otthon érzik magukat: ez a város olyan, mintha nekik építették volna. Könnyed, és természetes.

A Mauna Kea meghódítása

Ha a Hawaii-szigeteken hóembert szeretnénk építeni, autóba ülünk és irány a világ legmagasabb hegye, a Mauna Kea vulkán. Ugyanis, ha a tűzhányó föld feletti méretéhez hozzáadjuk a Csendes-óceánban található, felszín alatti métereit, a végeredmény meghaladja a tíz kilométert!

 

Tengerre kell menni!

Tudom, írtam már itt arról, hogy sokan vagyunk, akik elképzelhetetlennek tartják a nyaralást tenger nélkül. Most valahogy úgy alakult, hogy ebben a számban többször is írunk kikötővárosról, szigetekről, egzotikus hajóutakról és hasonlókról. Amióta tehetem megyek a vízhez. Lehetünk még néhányan itt ebben a szárazföldi, tengertől elzárt országban, ahol rengeteg szép, megnézendő dolog van - de tenger nincs. Az pedig nagyon jó a test és a lélek pihenéséhez.

A testet nem magyarázom, úszni a sós vízben, állni a hullámokat, napozni a parton, esetleg árnyékba húzódva beszívni a friss tengeri levegőt, hallgatni a vízi madarak vijjogását - hát ez önmagában is fél paradicsom. De

a léleknek fontos a látvány. Én szeretem látni a határtalanságot, ahol semmi sincs a tekintet útjában, csak a víz, a habok, a végtelenség. (Bevallom, a Balatonnál is megpróbálom néha, hogy olyan szögből bámuljam a vizet, ahol nem látszik part. A másik part egyébként pazar látvány.)

De a tengerpart az okulni vágyó turistának is fontos. Hiszen oly sokféle kultúra, történet találkozik a kikötőkben. Az európai civilizáció a Földközi-tenger szülötte. Akár a görög, római, vagy a nyugat-ázsiai afrikai, partokat tekintjük. Eközben nem feledkezhetünk meg a szigorú északi, atlanti habokról, ahol viszont a modern civilizáció vette kezdetét. Érdemes a tengerhez menni. Legjobb egy szigeten.

Top cikkek