Mamma Mia! túra

A romantikus görög szigeteket a film bemutatását követően egyre több turista keresi fel, és sokan úgy döntenek, itt házasodnak össze. A filmturisták megkóstolhatják a szigeten termesztett olívabogyót, és Pierce Brosnan kedvenc fetasajtját. UTAZÁS TOP 50

Csacsogó delfinek

A Tiki szobrocskával nagyon kell vigyázni.

Mallorca: strandok, sziklák, kolostorok

Ha igazi mediterrán nyaralást akarsz, a legjobb úti cél Mallorca. Azúrkék tenger, fehér homokos strandok, minden kényelemmel felszerelt szállodák.

Dubrovnik-Durres turistahajó

.

A Mauna Kea meghódítása

Ha a Hawaii-szigeteken hóembert szeretnénk építeni, autóba ülünk és irány a világ legmagasabb hegye, a Mauna Kea vulkán. Ugyanis, ha a tűzhányó föld feletti méretéhez hozzáadjuk a Csendes-óceánban található, felszín alatti métereit, a végeredmény meghaladja a tíz kilométert!

 

Kréta: lélegzetelállító történelem selymes homokkal

Kréta a "legek" központja: a legnagyobb görög sziget, a legrégebbi európai kultúra bölcsője és a legszebb strandok lelőhelye. A szélsőségek azonban nem állnak meg itt: nyüzsgő, zsúfolt nagyvárost és csendes falut is találunk itt, a strandoktól rövid sétával hegyek közé érhetünk, és ha van kedvünk, ugyanazon a napon száraz "sivatagot" és párás, zöld, buja növényzetű fennsíkot is meglátogathatunk. Kréta volt az időszámításunk előtti második és harmadik évezredben virágzó minószi kultúra központja. E bronzkori civilizáció emléke a knósz-szoszi palota, amelyet a fővárosban, Héraklionban láthatunk.

A legendák szerint itt élt Minosz király, és e palota labirintusában tartotta fogva az emberevő szörnyet, Minótauroszt, akinek legyőzője, Thészeusz, Ariadné fonalának segítségével jutott ki a palotából. E legendás palota "lakói" közt volt Daidalosz és Ikarosz is. Európa legrégibb kultúrájának emlékeit a héraklioni régészeti múzeum gyűjtötte össze, amely a világ egyik legnagyobb történeti múzeuma. Egy letűnt civilizáció elevenedik itt meg. A múzeumot jelenleg épp felújítják, a főépületben azonban berendeztek egy ideiglenes kiállítást a legfontosabb emlékekből.

Kréta történelme azonban később is eseménydús volt, meghódították a velenceiek és a törökök is. Előbbiek korából maradt fenn a főváros képét meghatározó velencei fal, és a kikötőben álló erőd is. A Krétai Csata és Nemzeti Ellenállás Múzeuma pedig a második világháborúban elszenvedett náci megszállás elleni harcnak állít emléket.

Krétát azonban nem csak a gazdag múlt és kultúra miatt érdemes felkeresni. Lélegzetelállító szépségű homokos strandok várják a pihenni vágyókat. A főváros három kilométeres strandja az Amoudara. A partszakaszt kávézók szegélyezik, és tengerparti lovaglásra, illetve a közelben sziklamászásra is van lehetőség.

A sziget keleti részén található a Vai strand, amelyet Európa legnagyobb természetes pálmafaerdője szegélyez. A Palekasztro és Szitia közelében elterülő különleges szépségű partszakaszt délről sziklák szegélyezik. A helyiek pedig azt is tudják, hogy ezeken túl egy újabb, hasonló strand helyezkedik el, amelyet szinte senki sem látogat - csupán azért, mert az autóval nem megközelíthető. Kréta minden partját kellemes strandok szegélyezik. Egyetlen általános tudnivalót érdemes csak fejben tartani: az északi oldalon mindig sokkal több a turista, mint délen.

A knósszoszi palota romjai
Top cikkek