Nem hétszilvafás nemesek

Reményeim szerint a pálinkára épülő turisztikai üzletág talán egyszer majd önálló is lehet - mondja Békési Zoltán, a Békési Pálinka Zrt. tulajdonosa.

Lovardák, bioporták, sajtutak

Fejlesztési támogatások mellett marketinggel is segíti az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága a falusi turizmust: sikerrel rendezték meg a Hazajáró Hétvégét, s tovább működtetik, sőt, bővítik a turisták és a szállásadók, programszervezők egymásra találását segítő internetes portált.

Séta Soroksár zöld kertjében

Ha valaki ebben a hatvanhektáros soroksári botanikus kertben sétálgat, egyúttal a világot is bejárja.

Vasfüggönytúra

Azt olvasom, hogy egy soproni egyesület a határáttörés 20.

Felfedezésre vár a váci vár

A Duna-parti sétányon járva csodálkozhatunk rá Vác egyik nevezetességére, a romjaiban is lenyűgöző várra.

 

Kittenberger-múzeum Nagymaroson

Ki a vadász? címmel Kittenberger Kálmánnak, a hányatott sorsú, kitűnő vadásznak, Afrika-kutatónak az Ipoly Erdő Zrt. Nagymarosi Erdészetének kiállítótermében egy éve állítottak emléket. A relikviák zöme a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményéből származik. Aki belép az emlékszobába, az hallhatja Kittenberger Kálmán hangját is, egy 24 perces interjúban beszélget a Nimród vadászújság akkori főszerkesztőjével életéről és vadászatairól. Ismert volt barátsága Fekete István íróval, aki így írt az Afrika-kutatóról: "Szerényebb, tisztább szívű és egyenesebb embert nem ismertem.

Egyetlen szó nélkül áldozta egész életét a magyar, s az emberi kultúrának. Igaz tudós, magyar ember volt, élete és életműve maga a példa, kövessük azt."

Babály Csaba, a kiállítás gondozója sorra mutatja a múltat idéző emlékeket, a tárlók alatt pihenő levelek sokaságát. Megcsodálhatjuk íróasztalát rajta még a korabeli levelezéssel, az elefántláb papírkosárral és botjával. Megnézhetjük elefántlábból készült italtartóját, nagy utazókofferját, és eredeti afrikai törzsi tárgyakat is találunk.

A nagy vadász hat alkalommal összesen 16 évet töltött Afrikában. Több mint 60 ezer példányból álló anyaggal gazdagította a Nemzeti Múzeum állattani gyűjteményeit. Ez a gyűjtemény mintegy 300 új állatfajt tartalmazott, amiből közel negyvenet Kittenbergerről neveztek el.

Ha valakit megérint életének, utazásainak, munkásságának varázsa, javaslom, olvassa el a Kilimandzsárótól Nagymarosig című könyvét. (B. Á.)

A Kittenberger-kiállítás minden szombaton 14-19 óráig, és minden vasárnap 14-17 óráig tart nyitva. Csoportos látogatás előre bejelentett időben. Egyeztetés. (06-30) 202-3403, vagy a babalycs@t-email.hu, vagy a gancs@ipolyerdő.hu e-mail címeken.

Top cikkek