Taormina görög színháza ma is él

Szicília nem a lusta turistáknak való. Itt mindenért meg kell dolgozni. Felmászni lépcsőn, hegyen, melegben - de megéri. Egyik varázslatos városa a szigetnek Taormina. Nem véletlenül szerelmesedett bele Csontváry.

Kétéltű buszok Amszterdamban

Kétéltű városnéző buszokat indít Amszterdamban egy holland turisztikai cég: a jármű a nemzetközi repülőtérről egyenesen a város híres csatornarendszerére viszi az érdeklődőket, és ott egy vízi körúttal folytatódik a látogatás.

Ferrarival a cédrusokhoz

Libanon a szélsőségek országa, nemcsak vallási, de földrajzi értelemben is.

A holland királynő napja

Április 30-án Amszterdamban van a helyünk.

Város a fok közelében - Fokváros

Fokváros alighanem bajban lenne, ha nem emelkedne a hátterében a Tábla-hegy.

 

Vásárolj be olcsón

Ne hagyd ki az alkalmat! Egyél és vegyél nálunk! Így hirdetik magukat a brazil határ közelében lévő paraguayi városka üzletei. UTAZÁS TOP 50

Paraguayban mindenki azt tapasztalja, hogy féláron kapható digitális fényképezőgép, számítógép, fűnyíró, parfüm. A legvadabb budapesti áruházi akciók kitalálói is sírva kapnának a szívükhöz, ha látnák a húszezer forintnyi összegért kapható márkás fényképezőgépet vagy az ötvenezer forintos vadonatúj notebookot.

A paraguay-brazil határon mindig óriási a dugó. Ellenőrzés gyakorlatilag nincs, az útleveleket nem nézik, sem azt, hogy ki mit visz. Mindenki annyit pakol a mikrobuszba vagy az autóba, amennyit bír. A járművek megállás nélkül hajtanak át a két ország közötti határt jelképező hidacskán.

Azért van mégis dugó, mert hihetetlen tömegek akarnak átmenni bevásárolni, emiatt néha hat-hét órát is kell várni. Persze megvan a megoldás azoknak, akiknek sietős. A helybeliek mikrobuszokkal beállnak már kora hajnalban a sorba. A brazilok leteszik a határ innenső oldalán az autójukat, és rábízzák valamelyik családra, néhány pénzdarabért cserébe. Ezt követően odamennek az araszoló mikrobuszok közül valamelyikhez, és menet közben beugrálnak.

A határ előtt vagy után mindenki kiugrál a mikrobuszból, és csatlakozik a hömpölygő tömeghez, amely az üzletek felé tart. A bevásárolt termékeket a nap végén mindenki a hátára veszi, beugrik egy visszafelé araszoló mikrobuszba és mintegy öt kilométernyi út után leszáll, felkeresi autóját, majd elégedett mosollyal hazahajt.

A hivatalos fizetőeszköz a guarani, de az árfolyamváltozások miatt szinte mindent dollárban írnak ki. De elfogadnak dollárt, brazil reált, argentin pesót, hitelkártyát, még a magyar forinton is gondolkodtak. Persze az üzletek közül nagyon sok az egykori lengyelpiacok hangulatát idézi, de szerintük nem a külsőség a lényeg. A paraguayi bevásárlótúráról hazafelé tartókat nem állítják meg a határőrök, sorompó sincs. Az ország biztonságára ügyelők inkább segítik a vendégeket, próbálják irányítani a forgalmat. A határfolyó előtt néhány paraguayi indián még megpróbálja felajánlani idegenvezetői szolgálatait, de senki nem foglalkozik velük. Végül is hova tennénk az új videót?

Top cikkek