Smaragdsziget türkizkéken

Az Adriai-tenger déli csücskén horgonyzó Korfu (görögül Kerkira) valóban smaragdsziget. A közel ezerötszáz görög sziget közül (ha nem is a legszebb), de a legzöldebb.

Mallorca: strandok, sziklák, kolostorok

Ha igazi mediterrán nyaralást akarsz, a legjobb úti cél Mallorca. Azúrkék tenger, fehér homokos strandok, minden kényelemmel felszerelt szállodák.

Dubrovnik-Durres turistahajó

.

Kréta: lélegzetelállító történelem selymes homokkal

Kréta a "legek" központja: a legnagyobb görög sziget, a legrégebbi európai kultúra bölcsője és a legszebb strandok lelőhelye.

Nyugalmas nyugtalan Ciprus

Összegyűrt idegek kivasalására ideális hely Ciprus. Meg arra is, hogy meg lehessen ismerni: hogyan lehet viselkedni egy konfliktussal terhelt országban úgy, hogy megmaradjanak az emberi értékek.

 

Csacsogó delfinek

A Tiki szobrocskával nagyon kell vigyázni. Ugyanis ha egy ifjú leányzó megsimogatja a polinéz istenség legnemesebb szervét, hamarosan teherbe esik. Persze ezt a legendát már Moorea őslakói sem hiszik el, de óvatosak. Tikitől ugyanis nem gyermekáldást, hanem szerencsét várnak.

A francia polinéziai kis sziget világhírű színházát is Tiki istenségről nevezték el. A Tiki Village Theatre egy skanzen közepén található, és kétfajta előadással szórakoztatja az idelátogatókat. Tanúi lehetünk egy polinéz esküvőnek vagy harci jeleneteket láthatunk. Mindezeket csaknem félszáz bennszülött adja elő, zenei kísérettel. Dübörögnek a dobok, harsan a kürt, a táncosok testén csillog az olaj. Vannak félmeztelen lányok is, de csak kettő, a többiek szégyenlősek. Az előadás előtt néhány turistát nyilvánosan megtanítanak kókuszdiót hámozni speciális faszerszámmal és késsel. Akit a polinéz műsorvezető kiválaszt és a színpadra hív, egy életre megtanulja, milyen nehéz a bohócok élete.

A Tiki színház mellett nem szabad kihagyni a delfineket sem. Moorea egyik legszebb szállodájánál idomított delfinek élnek a tengerben. Meg lehet őket simogatni, füttyszóra házhoz jönnek, és sípoló hangjukkal többet beszélgetnek, mint nálunk a falusi kocsmákban. Moorea környékén egyébként annyira tiszta a víz, hogy akár a tenger fölé épített faházunk erkélyéről is megcsodálhatjuk a sárga, piros, zöld halakat. Rengeteg rája jár erre, a helybeliek meg is merik fogni ezeket, hogy megmutogassák a turistáknak az érdekes jószágot. Vannak cápák is, de szerencsére a nagyobbak elkerülik a szigetet.

Moorea francia terület, így az árak is ennek megfelelően magasak. A fizetőeszköz a pacifikus frank, és a hivatalos nyelv is a francia. Mooreán vannak élelmiszerboltok, és szinte minden kapható, ami Európában, a híradástechnikai eszközök kivételével.

A legnagyobb attrakciót azonban a néhány szálloda öblében élő delfinek jelentik. Amikor lesétáltam az elkerített területre és odajött hozzám az első delfin, szinte remegtem az izgalomtól. Megsimogattam teljesen sima, finom bőrét. A delfintréner elmagyarázta, nyugodtan lehet játszani velük, csak a légzőnyílásukba ne nyúljunk bele. A delfineket szinte mindenre beidomították: tolják, húzzák a turistákat, átugranak a fejük felett és persze profin fényképezkednek. Láthatóan élvezik az egészet, játéknak tekintik. Az egészben az a jó, hogy a delfinközpont a szálloda egyes szobáiból tökéletesen látható, így napjában akár tízszer is nyomon követhetjük, hogy miként ugrándoznak a tengeri emlősök. Páratlan élmény!

Érdemes autót bérelni, mert a szigeten egymást követik a szebbnél szebb öblöcskék, ahol átlátszó, zöldeskék a tenger, a pálmafák pedig őshonosak.

TUDTA, HOGY...

...a delfinek füttyszerű hanggal kommunikálnak egymással? Az idomárok is így hívják oda magukhoz a tengeri emlősöket.

...a delfinközpontban négy delfin él,

és 3500 négyzetméteren úszkálhatnak?

...egy felnőtt zöld tengeri teknős másfél méter hosszú és 230 kilós?

Top cikkek