Coimbra: a szerelmes könnyek városa

A magaslatra épült Coimbra, a középkori királyság fővárosa, az ország első egyetemének városa, a portugál történelem legromantikusabb és legtragikusabb szerelmi históriájának a helyszíne.

Zürichi városnézés piknikkosárral

Pezsgővel, sajttal és egyéb helyi finomságokkal teli piknikkosarat ajándékoz a zürichi idegenforgalmi hivatal azoknak a turistáknak, aki május 1.

Portótól Lisszabonig

Portugáliát a legtöbb magyar a történelemkönyvekből ismeri, pedig a hazánkhoz hasonló méretű ország rengeteg meglepetést tartogat. Bár a Portugáliához tartozó szigeteken csodás a nyaralás, valójában a Lisszabontól Portóig vezető útszakasz a legérdekesebb. UTAZÁS TOP 50

Észak Velencéjének fehér napjai

Dosztojevszkijnek sokat köszönhetnek Szentpétervár lakói. Művei nyomán elterjedt a hír, miszerint a fehér éjszakák romantikusak, izgalmasak és csodálatosak. Nyáron ugyanis Szentpétervárnál szinte le se megy a nap. A dolog zsenialitása pusztán abban rejlik, hogy ilyen fehér éjszakák Stockholmtól Észak-Szibériáig mindenhol vannak, mégis Szentpétervárra érkeznek turisták százezrei. UTAZÁS TOP 50

Komp helyett - kétéltű látványosság

Igazi vízibusz, mert úgy néz ki, mint egy busz, de úszni is tud.

 

Kastélyok mesebeli környezetben

Dús, zöld vegetáció, pazar paloták, mohával benőtt romok, elvarázsolt kastélyok, mindez a költők által a világ egyik legromantikusabb helyének nevezett, a világörökség címet is kiérdemelt Sintra kisvárosban és környékén található.

Messziről uralja a vidéket a hajdan a Hold hegyének nevezett magaslaton épült, különböző színekben pompázó Pena-palota. A középkori kolostor maradványain emelt, többféle építészeti stílust keverő, portugál uralkodók nyári lakhelyéül is szolgált Palacio de Pena Portugália hét csodájának egyike. Sárgára festett bástyáival, téglavörös tornyaival, aranysárga kupoláival, kék mintás csempékkel borított falaival, gazdag kőfaragásokkal díszített ablakaival, árkádjaival, labirintusszerű folyosóival, lépcsőivel, sosem működött felvonóhídjával mesebeli kastélynak tűnik. Belső udvaraira, termeibe lépve egy mágikus fantáziavilágban találjuk magunkat.

Sintra meglátogatását mindenképpen itt, a magasban érdemes kezdeni, már csak azért is, hogy a palota ablakaiból, és a több szinten, minden irányba kilátást biztosító teraszairól beteljünk a környék látványával. A palotát övező parkról a hegyoldalt borító hatalmas, évszázados fákból álló erdőségre majd a távolabbi sík vidékre látunk, amely a homokos tengerpartban, majd az égbolttal egybefolyó kék tengerben végződik.

Lefelé érdemes a park egzotikus növényei és szökőkútjai között gyalog megtenni a városközpontba vezető utat, meglátogatva félúton az arab erődítmény - fentről pici kínai falnak látszó - maradványait.

A város főterét a Palacio Nacional, Portugália egyik legjobban megőrzött királyi kastélya uralja. Művészi azulejóképek, gazdag kazettás mennyezetek, régi festmények, pazar berendezés díszíti belső helyiségeit, így a szirénekről és címerekről, hattyúkról vagy éppen szarkákról elnevezett termeket. Különlegessége a két 33 méteres kémény, melynek méreteit elnézve felébred bennünk a kíváncsiság a palota konyhájában egykoron készített fejedelmi ételek iránt. Sintra girbe-görbe utcái még számos meglepetést tartogatnak, a magas kerítések, a buja növényzet takarásában gyakran feltűnik egy-egy palotának is beillő rezidencia. Az egyik legszebb - Hotel Seteais néven - ma luxusszállodaként működik. Mint egy elvarázsolt kastély, felfedezésekre csábít a mágikus, ezoterikus Quinta da Regaleira és rejtelmes kertje. Pihenésképpen érdemes betérni a híres Piriquita cukrászdába, ahol helyben készítik a sintrai süteménykülönlegességet.

A várostól távolabb, az erdő magas fái alatt, hatalmas sziklatömbök között bújik meg a kapucinusok középkori kolostora, nyugalmat és misztikus hangulatot árasztva. Nem sok hely van, ahol 25-30 kilométeres körzetben ennyiféle tájegység megtalálható lenne, mint Sintra térségében. Ködbe burkolódzó hegyormok, sejtelmes hangulatú erdők, aranyló homokú tengerpart, meredek sziklákra épült halászfalvak. És biztosan nincs még egy hely, ahol mindezt villamossal is bejárhatjuk. A száz évvel ezelőtt indított, egykoron fontos szállítóeszközként működött villamosjárat jelenleg főleg turistákat szállít Sintra és a tengerparti strand között. A tömött városi villamosokhoz szokott turistának mesebeli járatnak tűnik a hegyen-völgyön át kanyargó, ablakaiból a tengerpartra kilátást nyújtó járat.

A villamos odáig már nem megy, de azért ne hagyjuk ki Cabo da Roca, az európai kontinens legnyugatibb pontjának meglátogatását. A mindig erős szélben állva, a magaslatról a sziklafalat ostromló hatalmas hullámokra lenézve úgy érezhetjük, utunk végére értünk.

A Lisszabontól húsz kilométerre található Sintrába a legegyszerűbb a helyiérdekű vasúttal menni, amely városközponttól városközpontig viszi az utazókat.

Palacio de Pena nyitvatartási ideje 10-19 óra között, belépő 11 euró.

Palacio Nacional de Sintra 9.30-17.30 között, belépő 5 euró (szerdán zárva), a Quinta da Regaleira 10-18.30, belépő 6 euró.

A villamos péntek-szombat-vasárnap és ünnepnapokon közlekedik 14-18 óra között, a jegy ára 50 cent.

A Pena-palota
Top cikkek