Vigyázzunk a hasunkra!
Az itthoninál fejletlenebb civilizációs viszonyok között a vízben - következésképpen a jégkockában is! - gyakran vannak kórokozók, miként a pasztőrözetlen tejben, a süteményekben, a fagylaltban, a gyümölcsökön és zöldségeken is lehetnek szabad szemmel nem látható baktériumok, vírusok és egyéb, fertőzést okozó mikrobák. A fertőzés megelőzésének egyik fontos eszköze valamilyen vízforraló alkalmatosság, amit hasonlóképpen érdemes magunkkal vinni, mint némi tartós hazai élelmiszert. Elemi szabály a minél gyakoribb szappanos (!) kézmosás. Minden ellenkező hiedelemmel szemben az utcai árusoktól is lehet megbízható falatokat venni. Standjaiknál arról kell meggyőződni, hogy a főtt vagy sült étel frissen készült, és azon nyomban, még frissiben kerül a tányérunkra. Veszélyesek lehetnek viszont az utcán árult saláták, az előre szeletelt gyümölcsök, a nem gyárilag palackozott italok. Azt ajánlják, egyáltalán ne együnk nyers tojást, de még nyers tojást tartalmazó ételeket se, amilyen például a majonéz, a fagylalt vagy egyes desszertek lehetnek. Kerülendő a nyers kagyló, a pasztőrözetlen tej és tejtermék.
Viszont ha itthon utazgatunk, vagy olyan országokban járunk, ahol a miénkhez hasonlóak a higiénés körülmények, akkor nincs különösebb tennivalónk. De mivel bárhol lehetnek kevésbé kulturált magatartású árusok, nem tanácsos olyan helyen étkezni vagy élelmiszert vásárolni, ahol legyek keringenek a sajtok, húsok körül, vagy ahol a főtt ételeket órákig tárolják langyosan. Jó tudni, hogy a szobahőmérsékleten álló főtt ételek jelentik itthon a legnagyobb veszélyt. További részletek olvashatók a www.mebih.hu honlapon.