galéria megtekintése

Lebontotta a kerítést YuMi, az emberbarát robot

0 komment


Fenes Gábriel

Budapesten is bemutatták az első emberbarát robotot, YuMi-t, melynek neve az angol You and Me (te és én) szavakból származik. A fejlesztőcég robotika-szakértője szerint a gép új lehetőségeket nyit az ipari robotok működésében, és megkönnyíti az emberek munkáját.

„A YuMi a világ első olyan robotja, amely valóban együtt tud működni emberekkel" – magyarázta lapunknak Paplogó Zoltán. A svájci–svéd energetikai-automatizálási konszern, az ABB robotikai üzletágának vezetője hozzátette, a robotot az teszi igazán egyedivé, hogy biztonságos, amely a gép és ember közös munkájának elengedhetetlen feltétele.

Szelfizni is tud
Szelfizni is tud
Wolfgang Rattay / Reuters

YuMi az elérhető legfejlettebb beépített biztonságtechnikai szoftverekkel és hardverekkel rendelkezik.

 
„Eddig védőkerítésekre, különböző biztonsági rendszerekre volt szükség ahhoz, hogy a robotok és emberek egymás mellett dolgozhassanak. Ezek azonban a YuMival megszűntek"

– jegyezte meg Paplogó, aki a biztonság után ezt tartja az automatizálás legnagyobb innovációjának. A távolságtartás ember és a robotok között a YuMi megjelenésével megszűnt.

A mindössze 38 kilogrammos robotot úgy tervezték, hogy azonos asztalnál, munkapultnál tudjon dolgozni nem robot kollégáival. Ha a gép karja váratlanul nekiütközik valaminek, vagy egy kicsit hozzáér az emberi munkatársához, azonnal abbahagyja a mozgást, majd pár másodperc múlva ismét tudja folytatni a munkát. YuMi látási és tapintási képességekkel is rendelkezik. A robot világszerte rugalmasan használható, 100-240 voltos tápegysége gyakorlatilag bármilyen aljzathoz csatlakoztatható.

"Nem konkurencia, hanem munkatárs"
Illyés Tibor / MTI

YuMit már a magyar piacon is alkalmazzák az elektronikai iparban. A robot elsősorban az apró alkatrészek összeszerelésére lett kifejlesztve. A gép olyan precizitással dolgozik, hogy még egy cérnát is be tudna fűzni egy tűbe, így nagy segítséget nyújthat tabletek, mobiltelefonok, játékok, órák vagy asztali számítógépek gyártásánál is, egyszóval olyan műveleteknél, melyek időigényesek az ember számára. YuMi és jövőbeni társai a vállalatok számára gyorsabb és gazdaságosabb gyártást biztosítanak.

„A robotok elsősorban a pneumatikus, manuális működésű, kötöttpályás és csak egy munkára képes célgépeket váltják ki" – hangsúlyozta Paplogó. A szakértő szerint a robotok nagy előnye, hogy bármikor át lehet őket programozni egy új feladatra – akár egy tablet segítségével –, ezért az egyes iparágak is folyamatosan keresik, hogyan lehetne automatizálni az egyes munkafolyamatokat. Mint kiderült, a YuMit is a kereslet szülte. Paplogó elmondta, a cégek szerettek volna egy olyan berendezést, amely könnyen együtt tud dolgozni az emberrel és könnyen programozható. A robotika-szakértő hozzátette, hogy a fejlesztések is az egyes igények alapján mennek tovább. A visszajelzések alapján folyatódhat a robot továbbfejlesztése. YuMi jelenleg 0,5 kg tömegű alkatrészekkel tud dolgozni, de a cég tervezi a gép terhelhetőségének növelését.

Angela Merkel még nem igazán barátkozott össze YuMival
Angela Merkel még nem igazán barátkozott össze YuMival
Wolfgang Rattay / Reuters

„A robotok nem az emberek konkurenciái, hanem társai a munkaerőpiacon. Nehéz és veszélyes munkára is alkalmazhatóak" – magyarázta Paplogó, aki szerint például egy öntödében sokkal biztonságosabb, ha egy robot végzi el a feladatokat a több száz fokos acél- és alumínium­termékekkel. Alkalmazásuknak köszönhetően a német autóiparban 2010 és 2013 között az ágazat foglalkoztatottsága több mint 7 százalékkal nőtt, ekkor 10 000 alkalmazottra 1100 robot jutott. A Metra Martech által készített kutatás szerint a jelenleg működő egymilliónyi ipari robotnak csaknem hárommillió új munkahely köszönhető. A szakértő is megerősítette, hogy a robotok nemcsak több, de jobb munkahelyet is teremtenek: „Az emberek szívesen dolgoznak robotokkal, mert megkönnyítik a munkájukat".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.