Visszafordítható lehet az Alzheimer-kór

Kutatók régóta feltételezik, hogy az Alzheimer-kóros betegek lassan elvesző emlékei nem tűnnek el végleg, csak a hozzáférés válik lehetetlenné ezekhez az emléknyomokhoz. Úgy tűnik, hogy egy Nobel-díjas tudósnak a Nature című lapban most megjelent eredményei valóban ezt a teóriát bizonyítják.

Tonegava Szuszumunak, a Bostonban található híres műszaki egyetem, az MIT kutatójának eredményei azt a lehetőséget is felvillantják, hogy egy jövőbeni célzott kezeléssel ezek az emlékek újra előhívhatók lesznek.

A kutatást két csoport egéren végezték, az egyiken genetikai manipulációval alzheimeres tüneteket idéztek elő. A kutatók az összes egér lábára gyenge elektromos impulzusokat adtak, majd nézték, mennyire emlékeznek vissza erre. Az Alzheimer-szerű tüneteket produkáló rágcsálókat nem érdekelte, ha abba a ketrecbe helyezték őket, ahol korábban az áramütést kapták, míg a normális egerek sokáig féltek oda bemenni. Ha a kutatók az egerek hippokampuszának (az agytörzs rövidtávú memóriáért felelős részének) bizonyos sejtjeit különleges kék fénnyel stimulálták, a szenilis egerek memóriája visszatért, és ismét félelmi reakciókat mutattak abban a dobozban, ahol az áramütést kapták.

Az agyszövetet megvizsgálva kiderült, hogy a kék fény új neurális kapcsolatokat indukált az egyes idegsejtek között. A kísérletben még egy olyan gént is behelyeztek az agy megfelelő sejtjeibe, melytől ezek még érzékenyebbek lettek a kék fényre.

Az Alzheimer Társaság kutatási igazgatója, Doug Brown a hírről beszámoló Washington Postnak mindazonáltal megjegyzi: a módszer, jóllehet igen érdekesnek tűnik, aligha alkalmas a világszerte e betegségben szenvedő 44 millió ember kezelésére.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.