Váltságdíjat követelnek a zsaroló hackerek, akik megbénították a veszprémi kórházat

Egy e-mailben kapott vírus miatt átmenetileg megbénult a leletezés és a receptkiadás a veszprémi kórházban, mivel az internetes kártevő miatt leállt az intézmény informatikai rendszere – adta hírül az RTL Klub esti híradója. Mint a beszámolóból kiderült, a betegeket tömegesen küldték haza.

Az esetről a veszpremkukac.hu is beszámolt. Az internetes lapnak Dávid Gyula, a veszprémi Csolnoky kórház orvos-igazgatója elmondta: nem érte külső támadás a rendszert, a hálózat egy egyszerű vírusfertőzés következtében bénult meg. A zsarolóvírus e-mailen keresztül érkezik ilyenkor, titkosítja a fájlokat és a feloldókódért „váltságdíjat" kérnek a hackerek.

Az orvos-igazgató közölte, az intézmény alapműködését fenn tudták tartani, de leleteket nem írtak, ezért az előjegyzett, tervezett ellátást leállították. A vírusos gépek tisztítását követően a hétvégén visszaállítják a szolgáltatásokat. Az időponttal rendelkező betegek most elmaradt ellátását a járóbeteg-ellátó egységekben pótolják a jövő hét elején, hétfőn, kedden és szerdán. A sürgősségi osztály működése zavartalan.

Megtudtuk, hogy a betegekhez kapcsolt adatok nem voltak veszélyben, azokat ugyanis egy kifejezetten erre a célra készült szoftver tárolja, a vírus pedig a Windows rendszeren belül fertőz. A fertőzés miatt törlendő fájlokról pedig a központi szerveren vannak másolataik. Dávid Gyula hozzátette azt is, nehéz elkerülni egy ilyen esetet, ezeket a vírusokat ugyanis nem ismerik fel a vírusellenőrző programok - olvasható a veszpremkukac.hu-n.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.