galéria megtekintése

Szenzációs bejelentést tett a NASA, sós vizet találtak a Marson

8 komment

Ö. Z. - Ny. M.

Parkolóhely helyett sós vizet talált a Marson egy amerikai űrszonda.

Az amerikai Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) kutató szonda igen „erős” bizonyítékot talált arra – ezt a kifejezést használták az amerikai kutatók –, hogy a Marson sós víz folyik a melegebb évszakban. Ezt a NASA kutatói jelentették be magyar idő szerint hétfőn késő délután.

Az MRO szonda felvételén látható sötét, keskeny, 100 méter hosszú csíkokról bebizonyosodott, hogy folyékony vízről van szó
Az MRO szonda felvételén látható sötét, keskeny, 100 méter hosszú csíkokról bebizonyosodott, hogy folyékony vízről van szó
NASA/JPL/University of Arizona

Az MRO fő feladata nagy felbontású képek készítése a Mars felszínéről és leszállásra alkalmas hely keresése a későbbi űrhajók számára. Az MRO azonban parkoló helyett vizet talált.

 

Évek óta izgatta a csillagászokat, hogy mi okozhatja a vörös bolygó felszínén időről időre megjelenő sötét színű sávokat. A rejtély megoldódott: ezeket a sávokat sós vízfolyások alakítják a bolygó felszínén. A sós vízre korábban is gyanakodtak, de közvetlen bizonyítékot csak most találtak a jelenlétére. Azt eddig is tudtuk, hogy a marsi pólusok jégsapkája fagyott vizet és szén-dioxidot tartalmaz. Arra azonban mostanáig nem sikerült meggyőző bizonyítékot találni, hogy folyékony víz lehet a bolygón.

Szárazjég az északi homokdűnék között
Szárazjég az északi homokdűnék között
REUTERS/NASA-JPL

Visszatérő lejtősávok

Az amerikai Mars Reconnaissance Orbiter 2011-ben készített nagy felbontású felvételei kimutatták, hogy a visszatérő lejtősávok (recurring slope lineae, röviden RSL) a melegebb időszakban jelennek meg a déli féltekén. Lassan növekednek, végül a hidegebb idő beköszöntével elhalványodnak. A meleg időszakban az érintett térségben a napi maximális hőmérséklet mínusz 20 és plusz 20 Celsius-fok között alakul. A Mars pályája hasonlít a Földéhez és hasonló évszakokat figyelhetünk meg, de az eltérés is jelentős. A hideg időszak sokkal hosszabb és sokkal hidegebb – akár mínusz 120 Celsius fok is lehet –, míg a melegebb évszak rövidebb ideig tart, és nincs is olyan meleg, mint a Földön.

A visszatérő lejtősávokat felfedező Lujendra Ojha (Georgia Institute of Technology) és munkatársai olyan módszert alkalmaztak, amivel egyértelműen ki tudták mutatni a vízből kicsapódó (hidratált) sókat. A kérdéses sókat csak az alakzatokban tudták kimutatni, távolabbi területen nem. (Eredményeik a Nature Geoscience lapban jelentek meg.)


Reuters/NASA

Lujendra Ojha szerint a sós és folyékony víz önmagában nem garancia az élet jelenlétére. Minden attól függ, hogy ez a víz egy telített sóoldat, vagy esetleg enyhén sós folyadék.

„Ha ez a víz tömény sóoldat, akkor a földi értelemben vett élet nem maradhatna fenn. De ha a víz csak enyhén sós, akkor elképzelhető, hogy ott lehet valamiféle élet”

– nyilatkozta a kutatónő a New Scientist tudományos lapnak.

Szélsőséges marslakók?

Kiss L. László, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont kutatóprofesszora szerint a sós víz által okozott folyások kimutatása egy régi feltevés megerősítése. Itthon Kereszturi Ákos és csapata ezzel a kérdéssel foglalkozik, csak a Mars más tájain vizsgálódnak. A csillagász szerint mindenképp örömteli a bejelentés, de földi típusú élet ilyen környezetben nemigen élhet, legfeljebb valami elvadult extremofil (a szélsőséges viszonyokat kedvelő) életforma. (Ezek a – zömében egysejtű – lények a Földön a szélsőségesen forró, hideg, savas, lúgos, sós vagy akár radioaktív körülmények között élnek. Többségük egyszerű szerveződési szintű, sejtmaggal nem rendelkező élőlény.) Kis L. László javaslata:

oda kell menni és rendesen megvizsgálni

nagy kiterjedésű területeket.

Szegő Károly fizikus, aki részt vett a 67/P Csurjumov–Geraszimenko-üstökösön leszálló Philae-leszállóegység fejlesztésében, arra hívta fel a figyelmet, hogy a folyékony víz időszakos jelenléte kevés az élethez. Hosszú ideig kell folyékony állapotú víz, hogy a megfelelő vegyületek reakcióba léphessenek. Ez tehát egy szükséges, de nem elégséges feltétel. Az persze lehet, hogy korábban tartósan is volt víz, és még az sem kizárt, hogy egykoron az élőnek nevezhető anyagok létrejöttek. Innen már hit kérdése, hogy azt gondolod, ezek mai napig fennmaradhattak, vagy valamilyen nyomuk megtalálható. Ez irányban folyik tovább a kutatás.

Jól jött

Az eredmény igazi tudományos szenzáció, ami igen jól jött az amerikai űrügynökségnek. A NASA költségvetése az amerikai büdzsé alig fél százaléka, ugyanakkor olyan jelentős feladatokat várnak el tőle, mint a Földet fenyegető aszteroidák detektálását, eltérítését, a Mars minél alaposabb megismerését, a nemzetközi űrállomás életben tartását. Csakhogy ehhez pénz kell. Több, mint amennyit most kap a NASA. Ez a bejelentés jó alap a pénzcsapok megnyitására.

A Noctis Labyrinthus
A Noctis Labyrinthus
REUTERS/NASA/JPL/University of Arizona/Handout via Reuters

NASA-hype

A NASA Megoldódott a Mars-rejtély címmel hirdetett sajtótájékoztatót magyar idő szerint délután 5 órára. A közleményt és az esemény címét is úgy fogalmazták meg, hogy ne áruljon el semmit abból, mire számíthat a közönség. A CNN vasárnap este azonban azt állította, megoldotta a rejtvényt. Eszerint az amerikai űrkutatási hivatalnak sikerült bizonyítania, hogy időről időre folyó víz van a Mars felszínén. Ezt pedig abból sejtették, hogy a három tudós, aki a sajtótájékoztatón megjelent, épp ebben a témában írt tanulmányt a minap, és a héten erről adnak majd elő egy európai csillagászati kongresszuson.

Sötétben tapogatózunk

A NASA kutatói sötét csíkokat fedeztek fel a Mars felszínén, és úgy vélik, ezt hegyről lefolyó sós víz okozza. Ha tényleg van víz a Mars felszínén, az számos kérdést felvet: honnan jön a víz, és ez mit jelent, lehet vagy lehetett-e élet a vörös bolygón?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.