Vezeték nélkül tölthető az új csúcsmobil

Barcelonában mutatta be új csúcsmobiljait a Samsung, s kiderült, nincs új a nap alatt: ahogy az iPhone6 is két kivitelben került a piacra tavaly, most a Galaxy S6 sorozattal is így lesz. Menő és elegáns lett az új vezeték nélkül is tölthető csúcstelefon, amihez komoly mobil fizetési rendszert is összedobtak a koreaiak.

Mindenki a Galaxy 6 sorozatra volt kíváncsi a Mobile World Congress első napján, lévén vasárnap este két Galaxy S6 modell is bemutatkozott. Az „egyszerű" csúcskészülék mellett sokkal menőbb a Galaxy S6 Edge modell, amelynek kijelzője olyan széles, hogy a készülék oldalsó szélein is folytatódik. Igaz, hogy arra a vékony sávra már nem lehet cél-alkalmazásokat tenni, s egyelőre ez inkább esztétikai elem, mintsem valódi funkció, a mobilipar iránt érdeklődők megőrülnek az újításért.

A mintegy ötcollos szuper-nagy felbontású kijelzővel szerelt készülék kivitelezése sokkal igényesebb, mint a korábbi Galaxy S modellek esetében, a piac ezt várta leginkább a koreai világcég fejlesztőitől. Az alig hét milliméter vékony telefon hasonlóan a korábbi modellhez, NFC-kapcsolatra is képes, amely érintés nélküli fizetésre (is) alkalmassá teszi a készüléket, hasonlóan a hazánkban ismert Paypass kártyákhoz. Ilyen szolgáltatás már működik Magyarországon, Mobiltárca néven. Ahogy fél éve az Apple, úgy a Samsung is kialakította saját fizetési megoldását, így a mobilpiacon az ApplePay és a SamsungPay megoldás versenyez majd. Mindkettő ugyanolyan elven működik: bármilyen bankkártyát be lehet vinni a szoftverbe, s onnantól nem csak a kártya, hanem maga a mobilkészülék is alkalmas fizetésre a termináloknál.

Ám míg az Apple Pay (és a magyar mobiltárca) csak érintésmentes NFC kapcsolattal tud kommunikálni, a Samsung kifejlesztett egy rendszert, amely képes helyettesíteni a mágnescsíkot is, hogy a készülékkel olyan terminálokon is lehessen fizetni, ahol csak ilyen, régimódi kártyaolvasó van. Ez Amerikában és Nyugat-Európában is igen komoly előny, elvégre a hatalmas kártyaelfogadó-hálózatban rengeteg olyan kereskedő van, ahol nincs Paypassos-NFC terminál.

A Magnetic Secure Transmission (MST – biztonságos mágneses átvitel) nevű technológia a Samsung saját fejlesztése, ezzel a mobilfizetés minden korábbinál több kereskedő és fogyasztó számára is elérhetővé válik.

A telefon kialakításának köszönhetően csepp- és kismértékben vízálló, s 16 megapixeles kamerával a hátlapján mutatkozik be. A kézremegést és a mozgást optikai képstabilizátor segít kiküszöbölni, s a mobiltelefonokon eddig megszokottakkal ellentétben profi mód is rendelkezésre áll, azaz manuálisan is állítható lesz majd a fókuszon és a záridő. A még az első negyedévben boltokba kerülő készülék a piac slágere lesz, elődje az S5 megjelenése után 25 nap kellett ahhoz, hogy 10 millió darab elkeljen belőle.

A kijelző fantasztikus minőségű, a jelenleg legkeményebb üvegből, azaz a Corning Gorilla Glass 4-ből kialakított készülék egy sor, drágaköveket idéző színárnyalatban kapható, köztük a fehér gyöngy, a fekete zafír, az arany platina, a kék topáz és a zöld smaragd.

A telefon egyébként vezeték nélkül tölthető, a készülékek kompatibilisek a piacon kapható, a WPC és az PMA szabványokat támogató összes vezeték nélküli töltővel. Ha valaki mégis drótos töltőt használ, az akku másfélszer gyorsabban töltődik, mint a Galaxy S5 estén, s így például egy 10 perces töltés után körülbelül 4 óráig használhatjuk a készüléket.

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.