Vérvétel biopszia helyett

Több millió életet menthetne meg, ha bevezetik, és a jövőben talán hazánkban is elérhetővé válik a Szilícium-völgyből indult legfrissebb tudományos újdonság, amelyet a napokban ismertettek az egyik legnagyobb rákkutató konferencián, Chicagóban, s amelynek jelentőségét megerősítette lapunknak a helyszínen lévő Peták István, a molekuláris rákdiagnosztikát végző Oncompass ­Medicine kutatási igazgatója is.

A rákosok sokszor tragikus kálváriájának egyik fájdalmas és sokszor bizonytalan kimenetelű állomása a páciens beteg szervéből tűvel vagy kisebb sebészeti beavatkozással vett szövetminta, biopszia, mellyel megállapítják, milyen típusú sejtekkel kell harcolni az orvosoknak.

A biopsziát nem mindig lehet pontosan kivitelezni, sokszor meg is kell ismételni, és mivel a daganatos folyamat során a ráksejtek gyakran változtatják jellemzőiket, a hatékony terápiához emiatt is többször vesznek szövetmintát a betegtől.

Ezért is óriási eredmény az a „folyékony biopsziának” nevezett vérminta, melyből a Guardant ­Health nevű biotechnológiai cég állítása szerint ugyanaz az információ nyerhető ki, mint a hagyományos szövetmintából, hiszen a széteső tumorsejtekből kiszabaduló DNS, ha jóval kisebb számban is, de a véráramban is megtalálható. (Ráadásul az egyre tökéletesedő DNS-olvasási technológiákkal mind könnyebben felfedezhető.) Hogy ilyen határozott választ adhasson, a cég 15 191 páciens ­adatait elemezte, s az ez alapján született eredményeket ismertették a klinikai onkológusok éves összejövetelén.

A módszer nemcsak biztonságosabb, mint a biopszia, amely tüdőből származó mintavétel esetén például 19 százalékban komplikációkkal jár, hanem egyszerűbb, így olcsóbb is.

A Fortune magazin az eljárást méltatva megemlíti, hogy sok más kutatólaboratórium is rávetette magát a témára, és a svájci gyógyszeripari óriás, a Roche hasonló tesztjét épp a múlt héten engedélyezte a szigorú amerikai Gyógyszer- és Élelmiszer-engedélyező Hivatal, az FDA. A Guardant tesztje azonban sokkal több gén esetében képes a rákot előidéző kóros mutációkat a vérből észrevenni. Az új vizsgálat eredményei meglepetést keltettek a rákkonferencia szakmai közönségében. A vérmintákból kimutatott genetikai változások ugyanis 94-100 százalékban megegyeztek a biopsziával kinyert szövetmintákban talált mutációkkal.

A következő lépés, hogy a kimutatott géntorzuláshoz jó esetben minél hatékonyabban célzott rákgyógyszert lehessen kötni, ráadásul lehetőség szerint a kóros folyamat elején. A cég múlt héten életre hívott Lunar nevű programja ezt hivatott elősegíteni. Ez öt gyakori rákfajta, a vastagbél-, az emlő-, a tüdő-, a petefészek- és a hasnyálmirigyrák esetében (a három utóbbi a három legrettegettebb) szeretné a vértesztet az éves általános orvosi ellenőrzés részévé tenni, hiszen az új irányzat legfontosabb előnye a klinikailag tünetmentes emberek szűrése, és így a rák legkoraibb szakaszban való felismerése lehetne.

A „folyékony biopsziával” nyert mintákkal ráadásul a kezelések sikertelenségének fő okaként emlegetett tumorrezisztencia is jóval korábban jelezhető a jelenleginél – hangsúlyozza az Akadémia honlapjának tegnap megjelent kommentárjában Nagy Bálint, az MTA doktora.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.