Utasszállító drónoké lehet a jövő

Egy autó méretű, pilóta nélküli utasszállító drónt tesztel a kínai Ehang cég. Az elektromos robotrepülő az év elején debütált a Los Angeles-i szórakoztató-elektronikai show-n, a CES-en, azóta egy nevadai céggel kötöttek együttműködést a tesztek folytatására és az amerikai engedélyeztetésre.

Fotó: Ehang

Az Ehang 184-es utasszállítóhoz képest szerény, ám a jelenlegi kisebb drónokkal összevetve, tekintélyes paraméterekkel rendelkezik. Összesen 100 kiló terhet képes szállítani (tehát két embert már bajosan tudna a levegőbe emelni), legfeljebb 200 méter magasságig. Egyelőre mindössze 23 percig képes a levegőben maradni, csúcssebessége 100 kilométer óránként. Akkumulátorát 2-4 óra alatt lehet feltölteni.

A négyrotoros drónt – kisebb társaihoz hasonlóan – mobilalkalmazással lehet irányítani, beleértve a fel- és leszállást.

Az viszont még kérdéses, hogy sikerül-e megszerezni a hatósági engedélyeket a repülésre: problémát jelent többek között a rendkívül rövid, 23 perces repülési idő, illetve az is, hogy ha bármi balul ütne ki, nincs pilóta, aki átvehetné az irányítást – írja a LiveScience.

Ezzel együtt, a kínai kezdeményezés jelzi, milyen gyorsan fejlődnek a drónok. Attól még messze vagyunk, hogy a drónok átvegyék a hatalmat a hagyományos utasszállítók fölött, de a fejlesztések kétségtelenül ebbe az irányba mutatnak. 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.