Túlbecsülték a mellrákszűrést?

Az amerikai szakorvosok illetékes munkacsoportja (USPSTF) közzétette ajánlását az átlagos kockázati csoportba tartozó nők mammográfiás mellrákszűrésére. Eszerint számukra 50 éves korig nem szükséges a mellrákszűrés, utána viszont kétévenként ajánlatos. Amerikában hat év óta folyt a vita az évenként ajánlott szűrésről, mellyel kapcsolatban akkoriban törtek ki a heves nézeteltérések.

A szűrések a 40-75 éves korú nők esetében valóban jelentősen csökkentik a mellrák okozta halálozást, ám az előnyök az USPSTF szerint nem haladják meg olyan mértékben a kockázatokat, ahogy azt korábban vélték. Az Annals of Internal Medicine nevű folyóiratban ismertetett állásfoglalást az onkológusok körében azonban most is heves felhördülés fogadta, így feltehető, hogy a vita folytatódik.

„A British Medical Journal egyik nemrégiben megjelent tanulmánya szerint a mammográfia a korai mellrákos esetek felismerésével – függetlenül az egyre fejlődő gyógymódoktól – jelentős hatást gyakorol a betegség halálozási statisztikáinak javítására. A negyven évesnél idősebb nők eltérítése az évenkénti szűréstől szükségtelen halálozásokat idézne elő" – hangsúlyozta az amerikai radiológusok és mammográfiával foglalkozó szakemberek szervezeteinek közös közleménye.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.