galéria megtekintése

Tudósok sörfőzdéje

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 22. számában
jelent meg.


Palugyai István
Népszabadság

Van egy sörgyár a világon, amelynek ügyeiről az illető ország tudományos akadémiája dönt. A céget felügyelő alapítvány elnöke jelenleg egy fizikus, a nanoanyagok kutatója. De nehogy azt higgyék, hogy egy kis családi sörfőzdéről van szó, a vállalat a világ negyedik legnagyobb termelője, Európa északi, nyugati és keleti részén pedig piacvezető.

Boisvieux Christophe

Koppenhága központjától némileg délnyugatra emelkedik egy kis dombocska. Tökéletesen lapos országukban a dánok joggal nevezik hegynek. Itt, a Valby Hill lejtőjén alapította meg 1847-ben üzemét Jacob Christian Jacobsen (akit Dániában keresztnevei kezdőbetűiről csak J. C.-nek neveznek), aki ezzel apja örökségét folytatta. Az apa, Christen, egy jütlandi gazdálkodó fia 1800-ban szerencsét próbálni jött a fővárosba, s először betanított munkásként kereste kenyerét egy külvárosi sörgyárban.

Később egyre feljebb jutott a ranglétrán, és tehetsége révén annyi pénzt gyűjtött össze, hogy saját sörfőzdét nyitott a belvárosban. 1835-ös halála után az üzemet 24 éves fia, J. C. vette át, aki roppant ambiciózus ember volt. Akkoriban Dániában (higiénikusnak nehezen nevezhető körülmények között) úgynevezett felső erjesztésű söröket gyártottak, amelyek minősége gyakran változott. (Ezeknél a sörélesztő az erjedés intenzív szakasza során a sörlé felső harmadában, annak fedőrétegében helyezkedik el.)

 

J. C. németországi útjai során látta, hogy arrafelé mennyivel egyenletesebbek, jobb minőségűek a sörök, ezért elkezdett kísérletezni az ottani alsó erjesztésű sörökkel. (Ezeknél alacsonyabb hőmérsékleten zajlik az erjedés, és ennek végén a fenéken lassan ülepednek le az élesztősejtek.) A legenda szerint a kalapjában hozott Münchenből Koppenhágába lager típusú élesztőt, s ezzel készült sörével nagy sikert aratott. Ennek hatására vette meg az újonnan feltört vízforrás közelében az említett dombon lévő ingatlant, melyet a fiáról, Carlról, illetve a dánul is bergnek hívott hegy szóról Carlsbergnek nevezett el.

J. C. a kor minden korszerű vívmányával felszerelte gyárát, és néhány éven belül néhány száz hordóról húszezerre növelte a termelést. Az alapító kezdetektől fogva érdeklődött a tudomány iránt. Apja tanácsára már tizenéves fiúként el-eljárt a koppenhágai egyetemre, és sokat beszélgetett a híres fizikussal, az elektromagnetizmust elsőként leíró Oersteddel, aki erősen érdeklődött az erjedési folyamatok iránt is.

A sörgyár létesítésének idején még a szakemberek is sokat vitatkoztak arról, hogy vajon a folyékony kenyér előállításához szükséges erjedésben főként vegyi vagy inkább élettani folyamatok játsszák a főszerepet. J. C. ezért 1875-ben egymás után két laboratóriumot létesített, egy kémiait, majd egy élettanit. Erre nemcsak Oersted inspirálta, hanem a német vegyész, Justus von Liebig, sőt Pasteur is, akivel élénk levelezést folytatott, s aki később, 1884-ben meg is látogatta Koppenhágában.

Jacob Christian Jacobsen, az alapító
Jacob Christian Jacobsen, az alapító
Boisvieux Christophe

Sok fontos felfedezés született J. C. laboratóriumában, így a többi között itt tenyésztették ki az első tiszta élesztőtörzset, amelyet Saccharomyces carlsbergensisnek neveztek el. Ezt tekintik az igazi „sörtudomány” kezdetének. Ebből a törzsből ingyen adtak a világ többi sörgyárának. Mi több, J. C. úgy rendelkezett, hogy cége összes eredménye nyilvános legyen és maradjon. Ezt a szabadalmak korában is megpróbálják betartani – állítja látogatásom kalauza, Marie Bojstrup tudományos főmunkatárs.

Itt született meg az oldatok kémhatásának mércéjeként ma minden iskolában kötelező tananyagnak számító pH-skála is, amelyet S. P. L. Sorensen a készülő sör savasságának mérésére talált ki. A régi laboratóriumot 1897-ben váltotta fel a ma is látható – szintén történelmi hangulatot árasztó – kutatási épület, melyben a régi bútorok és polcok között most is dolgoznak a különféle árpamintákkal, miközben a cég hajdani nagy tudósainak portréival díszített ház mellé 1976-ban felépült a korszerű tudományos központ.

Jelenleg százötvenen dolgoznak itt, de ma már a genetika vezérli az árpafajtákkal és élesztőtörzsekkel kapcsolatos kutatásokat. Néhány éve meghatározták a cégről elnevezett híres élesztőtörzs teljes génsorrendjét. Ehhez az 1880-as években lezárt eredeti palackokat nyitottak ki. Mint Marie Bojstrup elmondta, a több mint 130 éves sörnek fantasztikus, a portói borhoz hasonló íze volt.

A kutatóközpont kívül-belül
A kutatóközpont kívül-belül
Boisvieux Christophe

A kutatási központ kísérleti sörfőzdéjében különböző malátavonalakat tesztelnek. Bár a hagyományos Carlsberg sör állandósága fontos érték, a cégcsoport (amelyhez ma már olyan márkák is hozzátartoznak, mint a Tuborg vagy a francia Kronenbourg) ötszázféle sört állít elő a világban, s az újdonságok minőségéhez legalább annyira fontos a kísérleti részleg munkája. Amely például azzal is jelentős anyagi hasznot hozhat, ha az élesztő kéthetes erjedési idejét egy új technológiai trükkel egy nappal sikerül lerövidíteni.

A sörélesztőt ma már nem szokták kenyérsütésre használni, de J. C. első belvárosi üzemében a használt sörélesztőt egy régi hagyomány alapján még ingyen adták a koppenhágaiaknak, akik ebből állítólag igen kellemes, bár kissé sörízű kenyeret tudtak sütni. Erről a lehetőségről a fővárosiaknak a Carlsberg létrejöttével le kellett mondaniuk. J. C.-nek is le kellett mondania álmairól. Fia, Carl ugyanis, bár szintén kitanulta a sörkészítés csínját-bínját, a tudományok helyett inkább a művészetek iránt érdeklődött.

Emiatt egyre feszültebb lett a viszonya apjával, ami odavezetett, hogy 1881-ben New Carlsberg néven saját sörgyárat nyitott. Emellett a bajor Lajos király példája nyomán saját műgyűjteményét a városra hagyva megalapította a mára világhírűvé vált képzőművészeti múzeumot, a Glyptotekot, anyagilag pedig olyan művészeket támogatott, mint Picasso, Gauguin, Monet, Giacometti vagy Henry Moore.

A konfliktus miatt J. C. végrendeletében vagyonát és vállalatát egy szem fia helyett az általa 1876-ban létrehozott Carlsberg alapítványra bízta. Innentől kezdve a laboratóriumok is függetlenné váltak a sörfőzdétől, és közvetlenül az alapítvány irányítása alá kerültek. Később Carl szintén az alapítványra hagyta cégét, amely a huszadik század elején egyesült apjáéval. Az alapítvány vezetőségének öt tagját az eredeti végrendelet értelmében ma is a Dán Királyi Tudományos Akadémia jelöli.

Boisvieux Christophe

Az első elnök klasszika-filológusként a Koppenhágai Egyetem rektora volt, de megfordult az elnöki székben (melynek birtokosa a cégcsoport felügyelőbizottságának is első embere) többek között jogász, gyógyszerész és több történész is. Az alapítvány a cégcsoporton belül ma is irányító szerepet tölt be 51 százalékos szavazati arányával s a részvények több mint negyedének birtokosaként, bár ez utóbbi feltételt a közeljövőben eltörlik.

Őrzik viszont J. C. erős társadalmi elkötelezettségét. Az alapító, aki mellesleg nemzeti liberális parlamenti képviselő is volt, a korábban kiégett frederiksborgi hajdani királyi kastélyban Nemzeti Történeti Múzeumot hozott létre. Lakóházát, mely híres művészek, például a dán szobrász, Thorvaldsen műveivel díszített antik hatású villa, kis park veszi körül a hajdani gyártelep szélén.

A korabeli dán és nemzetközi értelmiségi elit találkozóhelye Carl 1911-es halálától 1995-ig számos nagy dán tudós lakhelye volt. Többek között itt élt és dolgozott idős korában a nagy atomfizikus, Niels Bohr is. Az épület manapság tudományos konferenciáknak ad otthont, s Carlsberg Akadémiának nevezik. Úgy is mondhatnánk, az akadémia sörgyárának akadémiája.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.