Tudósok paradicsoma az új sziget

Az év első hónapjaiban három falut pusztított el a vulkánkitöréseket követő lávafolyás, de a vulkanizmus időnként egyedülálló lehetőséget is teremt. Utóbbira példa a japán Nisinosima-sziget. A Tokiótól mintegy 1000 km-re délre fekvő, 2013 novemberében keletkezett szárazföld most a tudósok paradicsoma. Az egy négyzetmérföld kiterjedésű szárazföldet „természetes laboratóriumként” emlegetik, mivel nyomon követhető, hogy a természet miként hódítja meg a szigetet – írja az AFP.

Füstbe burkolózik Nisinosima, a „természet laboratóriuma”
Füstbe burkolózik Nisinosima, a „természet laboratóriuma”
Reuters

Nisinosima jelenleg még egy kopár lávafelület, de a szakemberek szerint nem kizárt, hogy hamarosan növények és állatok népesítik be. A madárürülék, tollmaradványok, rothadó tetemek és a széllel szállított anyagok együttesen olyan tápanyagban gazdag talajt hozhatnak létre, ami a növények megtelepedéséhez szükséges valamennyi összetevőt tartalmazhatja. A japánok azt szeretnék megfigyelni, ami az Izlandhoz közeli Surtsey-szigeten is lejátszódott.

Az UNESCO védettségét 2008 óta élvező, 1963-ban ugyancsak vulkanikus folyamatok révén született izlandi szigeten az első megjelenő növények mohák és zuzmók voltak. A madarak betelepülésével a talaj minősége jelentősen javult, ennek köszönhetően egyre fejlettebb növények is megmaradtak, majd évekkel később földigiliszták, meztelen csigák, pókok és bogarak is felbukkantak a fiatal szárazföldön, aminek a fele a szél és a tengerhullámzás miatt mára eltűnt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.