Tudatlanságból tesszük ki kínoknak a csecsemőket

Az újszülöttek sokkal érzékenyebbek a fájdalomra, mint a felnőttek, állítja egy oxfordi tanulmány, amely alapjaiban módosítja az eddigi elképzeléseket.

A szakmai konszenzus ugyanis az volt eddig, hogy az újszülöttek agya nem elég fejlett ahhoz, hogy érezze a fájdalmat. Ebben a hitben egyes beavatkozásokat, műtéteket egészen a nyolcvanas évek közepéig fájdalomcsillapítók nélkül végeztek. Az eLife folyóiratban megjelent közlemény szerint a csecsemő agya a felnőttekhez hasonlóan reagál a fájdalomra.

Yves Herman / Reuters

Az Oxford Egyetem orvosainak eredménye szerint – ezt a dailymail.co.uk honlap tette közzé – a babák nem csak érzik a fájdalmat, fájdalomküszöbük alacsonyabb a felnőttekénél. Erre a következtetésre agyi képalkotó vizsgálatokkal jutottak. A lapnak nyilatkozó oxfordi gyerekgyógyász, Rebeccah Slater szerint a babák nyilvánvalóan nem tudják kifejezni fájdalommal kapcsolatos tapasztalataikat, és a fájdalom mértékére vizuális megfigyelések alapján nehéz következtetni.

Sokak szerint az újszülöttek agya nem elég fejlett a fájdalom érzékeléséhez, csupán reflexek mozgatják őket. 1987-ben jelent meg az a mérföldkőnek számító tanulmány, amelynek hatására az újszülöttek műtéteit már altatásban végezték. De az injekciókat és az intravénás eszközök bekötését továbbra is fájdalomcsillapítás nélkül kapták a betegek. A brit nemzeti egészségszolgáltató (National Health Service) ajánlásai között ma is a gyermek átölelése szerepel, s nem a fájdalomcsillapítás – amit például szükségtelennek tartanak a letapadt nyelvet korrigáló műtét során. Slater doktornő szerint csak Nagy-Britanniában naponta gyerekek ezrei esnek át fájdalmas beavatkozásokon – akik az új kutatási eredmény szerint nemcsak hogy érzik a fájdalmat, de sokkal érzékenyebbek erre, mint a felnőttek.

A kutatók egy-hat napos egészséges újszülöttek agyáról készült felvételeket hasonlítottak össze 23-36 éves felnőttek agyáról készült felvételekkel – kiderült, hogy piciny fájdalomra (egy ceruzával bökték meg enyhén a talpukat) ugyanazok a fájdalomrégiók kapcsoltak be, mint a felnőtteknél.

Slater doktornő szerint az nem világos, hogy milyen típusú fájdalomcsillapító lenne a legjobb a csecsemők számára. Sokan ugyanis attól tartanak, hogy a helyi érzéstelenítők könnyen felszívódnak a véráramba, ami ismeretlen következményekkel járhat.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.