galéria megtekintése

Tojásdad alakú veszedelem

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 29. számában
jelent meg.

Csémi Klára
Népszabadság

Beköszöntött a kirándulás, természetjárás ideje, ami újra felveti az örökzöld témát: a kullancsok elleni védekezés, a megelőzés kérdését. A súlyos betegségeket terjesztő vérszívók távoltartására számos módszer ismert, ezeket érdemes ismét felidézni. Már csak azért is, mert szakértők szerint az utóbbi években hazánkban megtízszereződött a kullancsok száma.

Ha megszívja magát áldozata vérével, a kullancs akár babszem nagyságúra is megduzzadhat
Ha megszívja magát áldozata vérével, a kullancs akár babszem nagyságúra is megduzzadhat

Az enyhe tél amúgy is kedvező feltételeket teremtett a vérszívók túléléséhez és nagyarányú elszaporodásához. Ráadásul egy állatorvosokból álló munkacsoport a közelmúltban megállapította, hogy egyes területeken a kullancsok több mint ötven százaléka különféle kórokozókat hordoz.

Súlyos betegségek

 

Ezek túlnyomó többsége, közel 95 százaléka a Lyme-kór baktériumaival fertőzött – ha ezek bekerülnek a megcsípett áldozat szervezetébe, annak következménye szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás, arcidegbénulás, ideg- és ízületi (többnyire térdízületi) gyulladás lehet. Az elővigyázatosság annál is fontosabb, mert a kór ellen nem létezik védőoltás, a segítség legfeljebb a korai felismeréstől és az azonnal kezelés megkezdésétől remélhető.

Szerencsésebb a helyzet egy másik, ugyancsak kullancs által terjesztett súlyos betegség, a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás esetében, mert a passzív és aktív védőoltások elterjedése miatt napjainkban egyre ritkábban következik be. A harmadik kór a babéziózis, amely elsősorban a házi kedvenceket, a kutyákat veszélyezteti. E téren is a megelőzés a kulcsszó, a többféle ellenszer valamelyikének alkalmazása. Ezekkel azonban óvatosan kell bánni: a hatóanyagok közül ugyanis a permetrin és az amitráz a macskák számára halálos méreg.

Egyre beljebb hatol

A kullancsok apró, 1-4 mm nagyságú, tojásdad alakú rovarok, ezért is nehéz őket megtalálni. Ha azonban megszívják magukat az áldozatuk vérével, akkor akár babszem nagyságúra is megduzzadhatnak. Kedvelik a nedves, nyirkos, árnyékos aljnövényzetet, kirándulás előtt és után ezért is kell mindent megtenni a csípés elkerülésére. A közönséges kullancs a bokrok leveleinek fonákjáról pottyan áldozatára, míg a kutyakullancs a fűszálak végéről lesi áldozatát.

A kullancs előbb beágyazódik áldozata bőrébe, majd nyílvesszőhöz hasonló ormányával egyre beljebb hatol. Eleinte a nyiroknedvet szívja, a vérszívásba 4-6 óra elteltével kezd bele, és ez az az időszak, amikor a benne lévő különböző kórokozókat bejuttatja. A hím kullancs néhány óráig, a nőstény kullancs azonban 2-4 napig is rajta marad az áldozatán, majd lepottyan, lerakja a petéit –akár 2-3 ezret is –, és elpusztul.

Néhány jó tanács

A kullancscsípés elkerülhető néhány jó tanács betartásával. Maradjunk az erdei utakon, a jól kijárt ösvényeken, ne gázoljunk át sűrű bozótoson! A nadrágot ajánlatos begyűrni a zokni alá, a kullancs ugyanis lentről mászik fölfelé. Minél hosszabb utat kénytelen megtenni, annál valószínűbb, hogy lepotyog, és más zsákmány után néz. Hasonlóképpen a trikót is be kell tűrni a nadrágba. Mivel a gyerekek fejét és nyakát gyakrabban támadja meg a kullancs – léteznek egy-másfél méterről, felülről áldozataikra pottyanó fajok is –, a kislányok haját be kell fonni és fel kell tűzni. A gyerekeken legyen fehér vászonsapka, mert ezen hamarabb észrevehető az ott bóklászó kullancs. A napsütésnek kitett, szabadon hagyott bőrfelületeket a kullancs kerüli, de ezeket is kenjük be kullancsriasztó szerrel, olyannal, amelyikre a gyártó legalább 6-8 órás hatékonyságot szavatol.

Aki mégis kullancsot talál magán, semmiképp se csavargassa a rovar testét, és más eszközzel se piszkálja azt. Az állat eltávolítására szolgáló legbiztonságosabb eszköz gyógyszertárban kapható – a kullancseltávolító kanállal fertőzésmentesen lehet kiemelni a kifejlett kullancsot.

A biztonság kedvéért két hónapig érdemes figyelni a csípés helyét, láz vagy nyirokmirigy-duzzanat esetén pedig azonnal orvoshoz kell fordulni.

Fontos teendő a kullancs vizsgálata is, az erre szolgáló teszt ugyancsak gyógyszertárban kapható. A teszt rövid időn belül megmutatja, volt-e az eltávolított kullancsban Lyme-kór-baktérium, vagy sem.

A LEGGYAKORIBB TÉVHITEK

- A kullancs eltávolítására nem jó a gyufa, mert abban ma már nincs foszfor, így a kullancs nem is irtózhat a foszfor szagától.

- Nem bizonyított, hogy a Polybé tablettában lévő B-vitamin szagától irtózna a kullancs.

- A csipesz nem megfelelő eszköz a kullancs eltávolítására, mert az állat ilyenkor nyálával megfertőzheti az áldozatát. A vérrel teli, kifejlett kullancs szakszerűen kullancseltávolító kanállal emelhető le.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.