Ha csak ennyibe kerül a holdutazás, miért nem élünk már ott?

A Hold-misszió révén valósulhat meg a marsi űrutazás – ez a lényege az első holdraszállás 46. évfordulójára megjelentetett tanulmánynak. A National Space Society (NSS) és a Space Frontier Foundation (SFF) által jegyzett anyag szerint az eddig kalkulált 100 milliárd dollár helyett akár 10 milliárd dollárból is kijöhet egy holdutazás.

Meghatározó tudósok már egy ideje annak a véleményüknek adnak hangot, hogy a marsi utazás előtt szükség lenne egy újabb holdutazásra. Például azért, hogy az ottani alacsony gravitációs körülmények között próbálják ki azokat a technológiákat, amelyeket egy nap a vörös bolygón alkalmaznának. A NASA által finanszírozott tanulmány szerint az amerikai űrkutatási hivatal forrásaiból akár a közeljövőben megvalósulhat egy ilyen holdbázis.

A SpaceX Falcon 9 rakétája a legutóbbi kilövése balul sült el
A SpaceX Falcon 9 rakétája a legutóbbi kilövése balul sült el
Mike Brown / Reuters

A magánűrcégekkel – például a SpaceX vállalkozással – kialakított együttműködésnek köszönhetően jelentősen csökkentek a költségek. A SpaceX által épített Falcon-9 rakétával például 4750 dollárból lehet egykilónyi hasznos terhet a levegőbe juttatni, míg az Apolló-programban is használt Saturn-V rakétáknál 46 ezer dollárba kerül egykilónyi teher űrbejuttatása. Az újabb modellek, mint például a SpaceX Falcon Heavy rakétája lehet, hogy még a Falcon-9-nél is olcsóbb viteldíjat jelent majd.

Ugyancsak költségcsökkentő megoldás lenne, ha sikerülne a Holdon hidrogént előállítani. A sarki jégből gyártott hidrogén üzemanyagként való felhasználása – Hold körül keringő tartályokban helyeznék el, amit könnyen átfejthetnének a bolygóközi útra induló űrhajókba – szintén jelentősen csökkentené a kiadásokat. Előtte persze robotokat kell küldeni a Hold megfelelő pontjaira, hogy megvizsgálják, van-e egyáltalán megfelelő mennyiségű, gazdaságosan kitermelhető hidrogén égi kísérőnkön. Ha nincs, újra kell gondolni ezt a koncepciót, aminek az eredménye az egész ötlet törlése is lehet.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.