Tényleg megcsinálják: 4000 műhold szórja a wifit

Az elektromos autóiról és űrrepülőiről ismert Elon Musk hivatalos engedély kért az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottságtól (FCC), hogy 4000 műholdat telepítsen Föld körüli pályára. A cél: a világ legtávolabbi zugain is biztosítani a wifi-szolgáltatást.

Ezt a tervét már idén januárban bejelentette, igaz akkor még „csak” hétszáz mikroműhold telepítéséről volt szó. A múlt héten benyújtott konkrét tervek szerint 4000 műholdja keringene a Földtől 650 kilométeres távolságban – ha minden a tervei szerint alakul, akkor a rendszer öt éven belül működne.

Elon Muskot jól ismeri a nagyvilág. A Tesla alapítóját a Business Insider már 2012-ben a világ leginspirálóbb vállalkozójának nevezte, aki 1,5 milliárd dollárért adta el az EBay-nek a PayPal internetes fizetőrendszert. Magánűrhajói ma már dollármilliárdos állami megrendeléseket teljesítenek. A 44 éves vállalkozó vagyonát tízmilliárd dollárra becsülik.

A műholdas internet szolgáltatás nem új technológia. Musk tervében az az új, hogy nem a Földtől nagyobb távolságra keringő néhány száz műholddal fedné le a bolygót, hanem a közelebb keringő négyezer eszközzel. A közel keringő sokaság azért jobb, mert így némi túlzással mindenütt lehetne internetezni. A kérdés az, hogy miből fizetnék a műholdak pályára állításának és üzemeltetésének a költségét.

És van még egy kérdés. Milyen megoldással működne a rendszer? A jeltovábbítást a jelen állás szerint optikai spektrumban, lézerrel oldaná meg, a rádiófrekvenciás alternatívának ugyanis jogi akadálya van. Lapunkban korábban megírtuk, hogy az ehhez szükséges jogokat a konkurens OneWeb alapítója, Greg Wyler birtokolja. A lézeres megoldás hatékonysága kérdéses, a felhőzet ugyanis komolyan akadályozhatja a minőségi jeltovábbítást.

A Virgin cégcsoportot birtokló Richard Branson a Bloomberg’s BusinessWeek-nek a következőt nyilatkozta: „Greg-é a jog. A Föld körül nincs hely egy másik hálózat számára. A megoldás az, ha az érintettek együtt dolgoznak az ügyön.”

Musk nem csak a Föld körül építené ki a mindent elérő internet hálózatot. Tervei szerint ezt a Mars körül is meg kell lépni, hiszen a vörös bolygón hamarosan megtelepedő emberiségnek ott is szüksége lesz az internetre.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.