galéria megtekintése

Szuperhold-fogyatkozás lesz a hónap végén

2 komment


P.I.
NOL

Különleges, úgynevezett szuperholdas teljes holdfogyatkozás várható szeptember 28-án. Hasonló jelenség legutóbb 1982-ben volt látható.

Szuperhold akkor figyelhető meg, amikor égi kísérőnk teliholdkor a legközelebb jár a Földhöz ellipszis alakú pályáján. Ekkor majdnem 50 ezer kilométerrel közelebb van, mint amikor pályája Földünktől legtávolibb pontján éri el telihold állapotát.

Ez azt is jelenti, hogy ilyenkor 14 százalékkal nagyobbnak tűnik és 30 százalékkal fényesebbnek.

 
Fotó: Reuters

Nem túlságosan gyakori, hogy a Hold ilyenkor kerül a Föld árnyékába: legutóbb több mint 30 éve, 1982-ben láthattunk ilyet és a következő hasonló jelenségre 2033-ig kell várni.

A mostani szuperholdas holdfogyatkozás Európa egész területén, így hazánkban is megfigyelhető lesz. Emellett a Közel-Kelet, Afrika és Amerika lakói is láthatják a különleges eseményt, melynek maximuma hajnali 4 óra 47 perckor lesz. A teljes holdfogyatkozás 1 óra 11 percig tart majd, de az azt megelőző, valamint azt követő részleges fogyatkozással együtt a teljes jelenség 3 óra 20 percig tart.

Forrás: MCSE

A következő, Magyarország területéről is megfigyelhető teljes (bár nem szuperholdas) holdfogyatkozásra 2018. július 27-ig kell várni.

Szuperhold Ausztráliában
Szuperhold Ausztráliában
Jason Reed / Reuters

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.