Teljes holdfogyatkozás jön

Április 4-én, szombaton teljes holdfogyatkozást figyelhetnek meg a szerencsések – a Csendes-óceán, Új-Zéland és Ausztrália keleti felén élők. A Kárpát-medencéből nem látható a jelenség.
A Hold Föld körüli pályája öt fokkal hajlik a Föld Nap körüli pályájához képest. Ez azt jelenti, hogy a Hold ideje nagy részét vagy a Föld keringési síkja alatt vagy fölött tölti. Márpedig a Föld Nap körüli keringési síkja kiemelt fontossággal bír, hiszen a Föld árnyéka is pontosan ebben a síkban nyúlik el. Telihold során természetes égi kísérőnk általában a Föld árnyékkúpja alatt vagy felett halad el, és teljes mértékben elkerüli azt, nem lesz holdfogyatkozás, de évi kettő-négy alkalommal a Hold keresztezi vagy a Föld félárnyékának, vagy a teljes árnyékának valamely részét – olvasható Kaposvári Zoltán csillagász honlapján.

A fogyatkozások mintegy 35 százaléka félárnyékos, amit igen nehéz észrevenni, még távcső segítségével is. Másik 30 százalékot tesznek ki a részleges fogyatkozások, melyeket igen könnyű észrevenni, még szabad szemmel is. A maradék 35 százalék körüli mennyiséget a teljes holdfogyatkozások alkotják, melyek rendkívül látványosak a szemlélő számára.

A teljes holdfogyatkozáskor sem sötétül el teljesen az égitest, hanem fénye narancsvörösre változik – ezt nevezik egyesek vérholdnak –, mivel a Föld légkörén átszűrődő napfény halvány derengést teremt. Az április negyedikei jelenség azért különleges, mert a totális szakasza mindössze 4 perc 43 másodpercig tart. A csmonitor.com arra is felhívta a figyelmet, hogy 1529 óta ez a legrövidebb ideig tartó teljes holdfogyatkozás, hasonló gyors jelenségre 2155-ig kell várni. (A 2014 októberi teljes holdfogyatkozás például 58 perc 50 másodpercig tartott.)

A következő Magyarországról is jól megfigyelhető teljes holdfogyatkozás 2015. szeptember 8-án lesz.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.