Teljes blokád a HIV előtt

Száz százalékban megelőzte a HIV-fertőzést a Truvada nevű, három éve engedélyezett gyógyszer egy két és fél évig folytatott amerikai kísérletsorozatban, melybe több mint 600, nagy rizikócsoportba tartozó személyt, zömmel meleg férfiakat vontak be.

Lehet, hogy ha a védőoltást nem is találták meg, sikerült egy olyan gyógyszeres megoldást találni, mely teljes mértékben meggátolja a HIV-fertőzést, s így az AIDS kialakulását? A Washington Post cikke szerint elképzelhető, hiszen egy a Clinical Infectious Diseases nevű szaklapban leközölt San Franciscó-i kísérlet szerint a teljesen egészséges és rendszeres nemi életet élő kísérleti személyek a kék tabletta napi szedése mellett a két és fél év után is kivétel nélkül fertőzésmentesek maradtak.

Fotó: Pichi Chuang / Reuters

A hatalmas eredmény persze sok kérdést is felvet, főképp azt, hogy a valóban kockázatnak kitett személyek hány százaléka lesz hajlandó napi rendszerességgel szedni a fertőzést megelőző gyógyszert, milyen hatása van, ha valaki nem képes a rendszeres szedésre, menyibe kerül majd a kezelés és hogyan jutnak hozzá az emberek.

A szerrel a több tucat vizsgálat folyik máshol, egyebek mellett Dél-Afrikában 15-19 éves heteroszexuális párok bevonásával, Ausztráliában pedig olyanoknál vizsgálják a Truvada hatását, akiknek a párjuk HIV-fertőzött. 

Szakértők figyelmeztetnek, hogy bár a gyógyszer két éve történt bevezetése után elindult fanyalgás csökkent, a „csodaszer” rendszeres használata mellett a többi nemi betegség elleni védekezés szempontjából továbbra is indokolt az óvszer, valamint a rendszeres szűrés és felvilágosító munka.  

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.