galéria megtekintése

Szuperkém a zsebben

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 19. számában
jelent meg.


Ötvös Zoltán
Népszabadság

Az egyik legizgalmasabb kortárs science-fiction író, blogger és aktivista, a kanadai születésű Cory Doctorow néhány napja a Közép-európai Egyetemen beszélt a számítógépek egyre nagyobb befolyásáról. A harc szerinte nem dőlt el, ezen a téren ő se optimista, se pesszimista, csupán reménykedő, hogy a két fél között zajló folyamatok kontrollálhatók.

Ezt a különös, 43 éves örökmozgó figurát az egyetem Média-, Adat- és Társadalomkutató Központja hozta Budapestre. Azért, hogy megmutassa az érdeklődőknek, néhány évvel ezelőtt kit választott a Forbes magazin azon huszonöt ember közé, akik a legnagyobb befolyással bírnak az internet alakulására. Ugyanőt a Világgazdasági Fórum fiatal globális vezetőnek választotta, aki a UK Open Rights Group társalapítója és az Electronic Frontier Foundation korábbi európai igazgatója.

A science-fiction gyorsan valóság lett, állítja Cory Doctorow író, blogger
A science-fiction gyorsan valóság lett, állítja Cory Doctorow író, blogger
Daniel Vegel / CEU

A Kanadából Londonba települő, onnan ingázó Doctorow nemzetközi reputációját a 2008 májusában (magyarul 2010-ben) megjelent Kis testvér című könyve emelte a fellegekbe. A téma jól ismert: a társadalom hétköznapi szereplőit nyomasztja a magánélet egyre szűkösebb keretek közé szorítása, a mindenütt jelen lévő, mindent megfigyelő technikai eszközök burjánzása.

 

A hatalmat gyakorlók ugyanakkor (2001. szeptember 11. óta különösen, amire ráerősít a párizsi vérengzés) attól tartanak, hogy szem elől téveszthetnek valakit, aki potenciális fenyegetést jelenthet. Ennek a hangulatnak esik áldozatául három (iskolakerülő) fiatal, akik egy terrorista merénylet közelébe sodródnak.

Marcus Yallow valóságos keresztes hadjáratot hirdet a Nagy Testvér ellen, a személyes szabadság védelmében. Mert az nem lehet, hogy mindenki gyanús, különösen a tinik. Meg aki gondolkodik. Doctorow regénye 2009-ben elnyerte a John W. Campbell-emlékdíjat, a Prometheus- és a Sunburst-díjat.

Két éve egy újabb kötettel rukkolt elő. A Homeland 2013 februárjában jelent meg, hetekkel azelőtt, hogy Edward Snowden kiszivárogtatta az NSA internetes lehallgatásait. Doctorow science-fictionje pillanatok alatt valóság lett. Azóta tudjuk, előtte csak sejtettük, hogy az internetet folyamatosan lehallgatják.

A digitális privát szféra gyakorlatilag megszűnt, és bármi, amit az interneten csinálunk, folyamatosan követhető.

A Homeland-sztori lényege: a kormányok minden eddiginél jobban belelátnak abba, amit az interneten csinálunk. Ez pedig azért probléma, mert gyakorlatilag mindent az interneten csinálunk.

„A jövő szabadsága arról szól, hogy képesek vagyunk-e felügyelni az eszközeinket. Képesek leszünk-e értelmes működési szabályokat felállítani, megvizsgálni és leállítani azokat a programokat, amelyek rajtuk futnak, hogy az akaratunk őszinte és igaz szolgálói legyenek, ne kémek és árulók, akik bűnözőknek, gengsztereknek és kontrollmániásoknak dolgoznak” – figyelmeztetett Cory Doctorow egyik 2011-es előadásában.

Budapesten is arról beszélt, hogy veszélyben vagyunk. Mobilunk tárolja ismerőseink, orvosunk, ügyvédünk számát, ez a szuperszámítógép azt is tudja, hogy mikor megyünk vécére, boltba, aludni.

Mikrofonjával és kamerájával bármit rögzíthet. Eszközeink kémkedhetnek utánunk, információkat szolgáltathatnak rólunk.

Valaki valahol lenyom egy billentyűt és tudni fogja, hogy éppen ki demonstrál a téren a kormányzat ellen – pusztán azáltal, hogy a demonstráló bekapcsolva tartja a mobilját.

Ilyen célból egykoron a keletnémet titkosszolgálatnak, a Stasinak tízezrek súgtak, most az informatika tolja az információkat.

A kirobbanó botrányok Doctorow szerint azt mutatják, még nem dőlt el az ember és a gépek közötti harc.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.