Depressziós? Húzzon a fejére elektromos sapkát!

A barcelonai Neuroelectrics cég fejlesztői különleges puha sisakkal álltak elő.

Az 1930-as évek úszói, illetve a hetvenes évek szovjet űrhajósai által viselt fejfedőhöz hasonlító puha sapka az agyhullámok segítségével diagnosztizálja, illetve kezeli a depresszióban, a stroke-ban és más agyi betegségben szenvedőket. A megannyi érzékelővel, csatlakozó ponttal felszerelt futurisztikus sapkát a beteg otthon is használhatja, miközben az orvos távolról ellenőrizheti a mért adatokat. Az agyhullámokat érzékelő eszköz szükség esetén beavatkozásra is képes – a sapkában elhelyezett elektródák ugyanis az agyat stimulálják.

„A célunk az, hogy jobban megértsük az agy működését, és legyünk őszinték, rengeteg még a tennivaló ezen a téren” – nyilatkozta a The Guardiannek Ana Maiques, a spanyol cég társalapítója.

A kezelés során alacsony erősségű áramot juttatnak a megfelelő agyterületre nagyjából húsz percen keresztül, ám csupán 15 másodpercig tapasztal viszketéshez hasonló érzést a sapkát viselő páciens. A fejlesztők szerint a megfelelő agyterület ingerlésével kedvező hatást érhetnek el a stroke-os betegek kezelése során – természetesen az ingerlés nem helyettesíti, csupán kiegészíti, illetve hatékonyabbá teszi az ilyenkor szokásos kezeléseket.

Spanyolországban, Franciaországban és Belgiumban a sapkát a stroke és a depresszió kezelésére használják – az agystimulálásnak köszönhetően kevesebb antidepresszánst szednek egyes betegek. Az Egyesült Államokban a veteránkórházakban a poszttraumás stresszben szenvedőkön segítenek. A cégnél azt állítják, hogy az ember agyi aktivitása legalább annyira jellemző egy adott személyre, mint az ujjlenyomata – márpedig ha ez így van, akkor személyazonosításra is alkalmas lehet. A Michael J Fox Alapítvánnyal együttműködésben pedig azt kutatják, hogy az agyhullámok segítségével esetleg felismerhető-e a Parkinson-betegség korai stádiuma.

Mielőtt rendelnénk, nem árt tudni, hogy egy ilyen intelligens sapka tízezer euróba – nagyjából 3,1 millió forintba kerül.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.