Szenzációs ugrás a sztratoszféra tetejéről

Alan Eustace-é, a Google alelnökéé mostantól a magassági ejtőernyős ugrás rekordja. A merész üzletember 41 kilométeres magasságból ugrott ki. Ezzel a vállalkozásával megdöntötte az osztrák Felix Baumgartner 2012-es rekordját.
Az ejtőernyősként és pilótaként is jól ismert Eustace-t egy hatalmas, héliumot tartalmazó léggömb emelte a magasba pénteken Új-Mexikó felett – az emelkedés két óra hét percen keresztül tartott. A három éven át titokban fejlesztett űrruhán – nem mellesleg az egész vállalkozást titokban tartották - ugró üzletember sebessége esés közben elérte az óránkénti 1321 km-t. (Baumgartnert ebben a tekintetben nem múlta felül, az osztrák férfi ugyanis 1342 kilométeres sebességet is elért ugrása során.)

Eustace is elérte a hangsebességet, s nem mellesleg több rekordot is megdöntött. Két évvel ezelőtt Felix Baumgartner „mindössze" 39 kilométeres magasságból ugrott ki, ő 41 km-ről. Baumgartner 4 perc 19 másodpercet zuhant szabadesésben, Eustace 4 perc 27 másodpercen keresztül.
Eustace teljesítményét növeli, hogy szponzorok támogatása nélkül valósította meg ugrását a sztratoszféra felső részéről és jóval kisebb hűhót csapott, mint két évvel ezelőtt Baumgartner.

„Elképesztő volt. Gyönyörű" – nyilatkozta Eustace a New York Timesnak. „Láttam az űr sötétjét, a légkör rétegeit, ahogy azt korábban sohasem." Azt is bevallotta, hogy – a földi megfigyelőkkel ellentétben - nem érezte a hangsebesség átlépésekor a hangrobbanást.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.