Szenzációs csontmaradvány egy izraeli barlangból

Egy női koponyacsont maradványára bukkantak Izraelben. A Galilea nyugati részén található Monat-barlangból előkerült maradvány különlegessége annak kora: nagyjából 55 ezer éves lehet. Ez az első bizonyított kapcsolat az afrikai és az európai modern emberek között.
A kutatók szerint ebben a korban vándoroltak ki az első emberek Afrikából és indultak keletre és északra, s hozták létre első telepeiket Ázsiában és Európában. A Nature-ben megjelent beszámoló szerint ez az első lelet ebből a korból és ebből a kulcsfontosságú térségből – azért kulcsfontosságú, mert csak erre juthattak el Afrikából más kontinensekre. Ők lehettek, akik először vándoroltak a hűvösebb térségek felé. „Elképesztő. Ez az első minta, ami ezen a téren összeköti Afrikát Európával" – idézte a time.com portál Israel Hershkovitzot, a Tel Aviv-i Egyetem munkatársát.
Az 55 ezer éves csont
Az 55 ezer éves csont
AP/Israel Antiquities Authority

A lelet érdekessége, hogy a közelben Neander-völgyiektől származó maradványokat is találtak, 50-65 ezer évesek lehetnek, azaz, ugyanazon a helyen és ugyanabban az időben együtt éltek a Homo sapiensekkel. Az újonnan felfedezett csontmaradványból arra lehet következtetni, hogy a Neander-völgyiek és a korai emberek keveredésére már itt sor kerülhetett. A Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet munkatársai tavaly ősszel ugyancsak arról írtak, hogy a ma élő modern ember őse a Neander-völgyiekkel nagyjából 50-60 ezer éve keveredhetett.

Az izraeli lelet megerősíti azt a korábbi feltételezést, hogy a modern ember mintegy 50-60 ezer évvel ezelőtt hagyta el Afrikát és vándorolt Délkelet-Ázsiába és Óceániába. Azt is tudjuk, hogy az európaiak és az ázsiaiak útjai idővel elváltak, csak azt nem tudjuk pontosan, hogy mikor.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.