galéria megtekintése

Stephen Hawking: Ateista vagyok

10 komment


Ötvös Zoltán

A világhírű elméleti fizikus, Stephen Hawking szerint egyértelmű, hogy nem hisz Istenben, de abban igenis, hogy az űrutazás kínálja a legjobb lehetőséget az emberi faj fennmaradására.

A kijelentést Tenerifén, a Starmus Fesztiválon tette az izomsorvadás miatt évtizedek óta járószékkel közlekedő, a külvilággal beszédszintetizátoron keresztül kommunikáló 72 éves sztárfizikus. A Kanári-szigetekre szervezett találkozón egy könyvet mutattak be, amelyben világhírű gondolkodók írtak a világegyetemmel kapcsolatos elképzeléseikről.

Sheryl Nadler / Reuters

Az El Mundo ebből az alkalomból készített exkluzív interjút Hawkinggal, a spanyol lap újságírója pedig megkérdezte Az idő rövid történetében szereplő kijelentéséről, amely szerint ha megértjük a fizika törvényeit, megismerjük Isten észjárását. Hawking erre úgy válaszolt, a világegyetem működését már olyan egyértelműen tudjuk tudományos tételekkel magyarázni, hogy annak létrehozásához és működtetéséhez nincs szükség Istenre.

 

„Mielőtt megértenénk a tudományt természetes azt hinni, hogy Isten teremtette a világegyetemet. Most már azonban a tudomány meggyőző magyarázatot kínál erre. Mindent tudunk, amit Isten tudhatna, ha létezne. De nem létezik. Ateista vagyok" – mondta. Néhány éve még elővigyázatos volt. Csak annyit árult el, „nem hagyományos értelemben" vallásos.

Az ateizmusról szóló bejelentés nem számít valódi újdonságnak, hiszen a 2010-ben megjelent The Grand Design (A nagy terv) című könyvében Hawking már azt írta, hogy az ősrobbanáshoz, és az univerzum keletkezéséhez nem kell Istent feltételezni, egyszerűen a gravitáció törvényszerűségei okozták, hogy az univerzum létrehozta magát a semmiből.

Hawking egyébként érezhető lelki fájdalommal említette, hogy az orvosok eltiltották a repüléstől, így attól is, hogy a Virgin Galactic nevű vállalkozás SpaceShipTwo nevű repülőgépének a fedélzetén megtapasztalja azt, amit az űrhajósok átélnek. Bár neki már nem is lesz lehetősége elhagyni a Földet, hangoztatta, hogy az emberi faj túlélésére egyetlen lehetőség kínálkozik, ez pedig más bolygók kolonizálása. Korábban arra is felhívta a figyelmet, hogy a világűrben kalandozni veszélyes, mert nincs kizárva, hogy nálunk is gonoszabb teremtmények lesnek prédára. A találkozás hasonló lehet, mint az amerikai indiánoknak Kolumbusszal, és ha nem vigyázunk, hasonló sorsra juthatunk, mint ők Amerika felfedezése után.

Nincs itt ellentmondás? Hawking szerint nincs Isten, de léteznek földönkívüliek? A világhírű evolúciós biológus (és szókimondó ateista) Richard Dawkins szerint a csillagászati bizonyítékok arra utalnak, hogy többfelé is létezhet élet a világegyetemben, de ezek a szigetszerű életek hatalmas távolságban vannak egymástól. „Az a gondolat, hogy egyedül vagyunk az univerzumban, számomra teljesen valószínűtlen és arrogáns" - nyilatkozta az El Mundónak Dawkins. Figyelembe véve a milliárdnyi bolygót és csillagot, nagyon valószínű, hogy nem a miénk az egyetlen életforma.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.