galéria megtekintése

Simán lenyomhatja Kínát Obama szuperszámítógépe

2 komment


Ötvös Zoltán

A világ leggyorsabb számítógépének felépítését rendelte el 2025-ig Barack Obama amerikai elnök. Az új szuperkomputer hússzor gyorsabb lenne, mint a jelenlegi csúcstartó kínai számítógép. Obama elnök egy új állami részleg létrehozását is elrendelte, ez állna elő az exaflop teljesítményű szuperszámítógéppel.

 Az Egyesült Államok az új szuperszámítógéptől összetett szimulációk végrehajtását és a tudományos kutatás megkönnyítését várja. A szerkezet segítségével (amely másodpercenként egytrillió számítást tudna elvégezni – vagyis egy „exaflop” teljesítményre lenne képes) a jelenleginél jóval pontosabb előrejelzéseket készíthetnének az időjárási adatokból, további felhasználási területként megkönnyítheti az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) tudósainak munkáját is.

Obama és egy newarki diák egy számítástechnikai versenyen
Obama és egy newarki diák egy számítástechnikai versenyen
Kevin Lamarque / Reuters

A világ leggyorsabb számítógépe napjainkban a kínai Tianhe-2 (Tejút-2) elnevezésű szerkezet. A 33,85 „petaflop” teljesítményű Tejút-2 majdnem kétszer gyorsabb, mint a második helyezett amerikai számítógép, amely az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának tulajdonában van.

 
A világ leggyorsabb gépe a Tejút-2
A világ leggyorsabb gépe a Tejút-2
extremetech.com

Magyarország nem dúskál szuperszámítógépekben. A legnagyobbat idén júniusban adták át a Debreceni Egyetemen. A Szilárd Leó fizikus után Leó fantázianevet viselő, a világ 308. legnagyobb szuperszámítógépe másfél milliárd forintba került.

A debreceni gép teljesítménye 197,2 teraflops, vagyis másodpercenként 197 ezerszer egymilliárd lebegőpontos műveletet végez. (A kínai Tianhe-2 nagyjából százhetvenszer gyorsabb.) A hazai szuperszámítógépek között nagyon fontos, hogy 2013-tól a világszínvonalú WIGNER Adatközpont ad otthont a CERN kihelyezett Tier-0 infrastruktúrájának, és így kulcsszerepet tölt be a Nagy Hadronütköztető (LHC) adatainak feldolgozásában, egyúttal a Higgs-bozon kutatásában.

Obama a tavaszi tudományos kiállításon a Fehér Házban - nincs elájulva
Obama a tavaszi tudományos kiállításon a Fehér Házban – nincs elájulva
Jonathan Ernst / Reuters

De mégis miért kell építeni szuperszámítógépet? A kérdésre Benczúr András, a „Big Data – Lendület” kutatócsoport vezetője több okot is említett. Atomfizikai, asztrofizikai, biológiai, genetikai mérések és szimulációk esetében a nyers erő gyakran a legfontosabb szempont. A tudományos igényeken túl nagy részben biztosan presztízsberuházásról van szó, a Kínával folyó verseny része. Mind költségében, mind céljaiban hasonló az Űrprogramhoz. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a látszólag csak presztízscélból folyó kutatások rengeteg gyakorlati hozadékkal járnak. Az MTA SZTAKI munkatársa szerint a szuperszámítógép számára kialakított új rendszerterv, a gép kihasználására fejlesztett radikálisan új szoftverek lehet, hogy tíz-húsz év múlva már minden nagyobb cég szervertermében ott lesznek, és ebből nagyon sokat profitálhatnak a fejlesztésben részt vevő kutató-fejlesztő cégek.

Szuperszámítógép a berlini Konrad-Zuse központban
Szuperszámítógép a berlini Konrad-Zuse központban
Thomas Peter / Reuters

Napjaink szupergépei egyre inkább több, kisebb teljesítményű gépből állnak, akár földrajzilag is elosztva. Ebben a konstellációban lehet, hogy nem kerülnek fel a szupergépek listájára – hiszen a részelemek egyenként nem szupergépek –, de összességében sokkal nagyobb kapacitást jelentenek az éllovasoknál.

Így néz ki a Nagy Hadronütköztető számítógépparkja
Így néz ki a Nagy Hadronütköztető számítógépparkja
Pierre Albouy / Reuters

A Google által használt számítógépek összteljesítményét valószínűleg meg sem közelítik az egyedi szupergépek, de a Google nem is szívesen árul el részleteket az infrastruktúrájáról. Benczúr András szerint azzal is tisztában kell lenni, hogy az IT eszközök áramfelvételével, hűtésével összefüggő szén-dioxid-kibocsátás körülbelül a légi közlekedés kibocsátásával azonos.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.