Robotagyat kapott egy amerikai férfi

Az Egyesült Államokban élő 34 éves Erik G. Sorto az első ember a világon, aki az agyába épített eszköz segítségével irányít egy robotkart.

Sortót 13 éve nyakon lőtték, a támadás következtében nyaktól lefelé megbénult. Három évvel ezelőtt egy olyan agyi implantátumot kapott, amelynek segítségével a gondolataival tudja irányítani a mellette elhelyezett robotkart. A Dél-Karolina Egyetem (USC) sebészcsapata ötórás műtéttel 2013 áprilisában ültetett be két darab, 4x4 milliméteres eszközt a beteg agyába – ezekkel nagyjából 100 idegsejt működését tudják kontrollálni.

A módszer még nem tökéletes, mert az agyba ültetett protézissel valóban a szájához tud vinni egy pohár üdítőt vagy sört Sorto, azonban a robotkar mozgása szaggatott – nem hasonlít a természetes mozgáshoz. A California Institute of Technology (Caltech) mérnökei éppen azon dolgoznak, hogy ez a mozgás minél természetesebb és folyamatos legyen.

Távirányítható az ember

Akik emlékeznek még a nyolcvanas évek lövöldözős játékaira, bizonyára tudják: nem kellett hozzájuk agykutatónak lenni. Harminc év után már agykutatók irányítják a játékosokat. Gondolatokkal. A kísérletről itt olvashatnak.

„Azzal viccelődtem a srácokkal, hogy igenis megtanulok sört inni, hogy akkor és ott igyak és olyan tempóban, ahogy azt én akarom. És ne szoruljak más emberek segítségére” – nyilatkozta a BBC-nek Sorto, hogy mire is használható az agyvezérelt robotkar.

Fotó: Spencer Platt / Caltech

A fejlődés egyébként megdöbbentő, hiszen ezt a technológiát csak 2006-ban kezdték el fejleszteni. A Caltech-hez hasonló rendszerrel állt elő a Pittsburghi Egyetem tudóscsapata, ők egy 53 éves, szintén nyaktól lebénult nő agyába ültettek be gondolatvezérlésre alkalmas eszközöket.

Gondolatátvitel 2020-ban?

2015-ben már többet nézünk streamelt videót, mint normál televíziót, öt évvel később pedig már elképzelhető a gondolatátvitel – olvasható az Ericsson ConsumerLab 2014-es, a „10 legújabb fogyasztói trend 2015-ben és a közeljövőben” című jelentésében.

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.