galéria megtekintése

A kilövőálláson felrobbant a SpaceX rakétája

0 komment

NOL

Robbanás történt csütörtök délután a NASA floridai Kennedy űrközpontjában -  jelentette a BBC.

A detonáció az egyik kilövőálláson történt, ahol a SpaceX magán űrvállalkozás készült az első újrahasznosított rakétájának felbocsátására.

A Reuters értesülése szerint a SpaceX Falcon 9-es rakétája robbant föl. Egyelőre nem tudni, vannak-e sérültjei a balesetnek. A NASA szóvivője azt mondta, nincs információjuk a történtekről.

 

Az orlandói WFTV több detonációról tudósított, melyek percegi tartottak, a környéket sűrű füst lepte el.

A Falcon 9-es rakétával egy izraeli kommunikációis műholdat készültek pályára állítani. A kilövést szombatra tervezték, a baleset a rakéta tesztelése során történt.

A Spacex is megerősítette a baleset hírét. Mint írták, a detonáció a rakéta statikus indítási tesztje során történt (amikor is a rakétát a földhöz rögzítve gyújtják be, hogy ellenőrizzék a működőképességét). A kilövőállást előzőleg kiürítették, így senki sem sérült meg, a rakéta és rakománya azonban megsemmisült - közölte az űrvállalat.

Ez lett volna a SpaceX első küldetése újrahasznosított rakétával. A cég a világon elsőként bizonyította a technológia működőképességét: már hat rakétájukat hozták vissza épségben, de még egyet sem használtak fel többször. Az újrahasznosítás ugynakkor nem teljeskörű: csak az első fokozatot tudják visszahozni: a Falcon 9-es 15 emelet magas rakétája kilövés után két és fél perccel válik le, majd a második fokozat juttatja pályára a rakományát, az első pedig visszatér egy uszály platformjára.

A Falcon 9-es első fokozata májusban még sikeresen landolt egy uszályon
A Falcon 9-es első fokozata májusban még sikeresen landolt egy uszályon
SpaceX

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.