Rio Tinto maga a földi Mars

A spanyolországi táj éppen ezért kiváló terep a valódi vörös bolygó meghódításának gyakorlására.

Az első, emberi részvétellel zajló Mars-expedíciót készíti elő egy dél-spanyolországi, használaton kívüli vasbánya területén, igazi Marsbéli tájon egy európai tudományos szervezetek kutatóiból álló csoport. A szakemberek szerint a Huelva melletti város kiköpött mása a vörös bolygónak.

Rio Tinto festői vidékét évek óta használják szimulációs gyakorlatokra
Paul Santek / ESA/ÖWF

Az április végéig itt zajló szimulációs gyakorlaton az asztronauták a több mint 30 kilogrammos űrruhában gyakorolják azokat a tevékenységeket, amelyeket a Mars felszínére lépve kellene végrehajtaniuk: tesztelik a kutatómunkához kifejlesztett eszközöket és azt a lakómodult, amely lehetővé tenné a hosszabb tartózkodást is az égitesten.

A kísérletben kipróbálják a YEMO nevű felderítőrobotot is, amelyet úgy terveztek, hogy az űrhajós gesztusaival irányíthassa. A kisebb kutya méretű robot alkalmas mintavételre, felvételek készítésére, valamint olyan meredek hegyoldalakon is képes haladni, amely az űrhajósoknak veszélyes lenne.

A szakemberek szerint a technológiát a Mars előtt a Holdon is kell kipróbálni, fontos lenne ott is eltölteniük huzamosabb időt az űrhajósoknak. Ez a 2020-as években történhet meg, ezt egy évtizeddel később követheti a Mars-expedíció.

Ha pedig ez sikeresen megtörténik, a bolygóra lépő űrhajós első szavai már meg is vannak. Három évvel ezelőtt ugyanis az úgynevezett Moonwalk-program keretében versenyt is hirdettek iskolásoknak, hogy találják ki, mit mondjon az első ember, aki a Marsra lép. A nyertes mondat ez lett: "Ma a Mars, holnap a csillagok".

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.