Rákteszt egy csepp vérből

Forradalmian új, a rák korai szakaszát mindössze egy csepp vérből felismerő mintavételi módszert dolgozott ki a svédországi Umea Egyetem kutatócsoportja. A vérlemezkék RNS-tesztje komolyabb szövettani beavatkozás nélkül is elvégezhető és 96 százalékos pontossággal jelzi a rosszindulatú daganat jelenlétét.

„Életbevágó, hogy képesek legyünk felismerni a korai stádiumban járó rákot. Tanulmányoztuk, hogyan lehetne egy egészen új véralapú szövettani módszert használni a daganat azonosítására, ami a jövőben szükségtelenné teszi az invazív beavatkozásokat – ezzel is megkönnyítve például a tüdőtumor korai stádiumának eddig komolyabb eljárást igénylő kimutatását. A vizsgálat, amely elkészítéséhez akár egy csepp vérnyi minta is elegendő, majdnem minden ráktípusra alkalmazható" – mondta Jonas Nilsson, a kutatásról a Cancer Cell folyóiratban beszámoló tanulmány Umea Egyetemen dolgozó társszerzője.

A svéd, holland és amerikai tudósok részvételével zajló vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a vérlemezkék könnyen elérhető és csaknem teljes bizonyosságot adó mintának számítanak. A kutatók 228 rákos és 55 egészséges pácienstől vettek vért, köztük 96 százalékos pontossággal sikerült kimutatni a daganat jelenlétét. Az eljárás a korai szakaszban járó rákos elváltozásokat is jól jelezte: az erre használt 39 minta mindegyikében pontosan kimutatta a tumort.

Az új módszer nem csak a daganat jelenlétének felismerésében, de annak eredetének és a későbbiekben szükséges kezelésének meghatározásakor is eredményesnek bizonyult. Az utólagos teszteken a vizsgálat egyszerűségéhez képest kiemelkedően pontosan, 71 százalékos valószínűséggel azonosították a tumor kiindulási helyét a tüdő-, mell-, hasnyálmirigy-, agy-, máj-, vastagbél- és végbélrák esetében. A vérminták molekuláris különbségeik alapján tovább osztályozhatóak, ami nagy segítséget jelenthet a kezelési mód meghatározásakor.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.