Precíz szárítás: egészségesebb étel

Precíziós terményszárítást lehetővé tevő agrárfejlesztés, a Videokontroll nyerte a DELFIN-díjat az idén, amelyet néhány napja adtak át.

A meglehetősen furcsán hangzó technológia haszna könnyen megérthető. Jobb lesz az így előállított élelmiszer. Lényege, hogy modern szenzorok és szoftverek segítségével, kreatív műszaki megoldások révén optimalizálják a vízelvonás folyamatát. Az elkötelezett, fenntartható, innovatív nemzedékért alapított elismerést először a Telekom ítélte oda nyolc évvel ezelőtt. Az idei nyertes egy agrár start­up, a szemestermény-szárítóból kilépő levegő hőmérsékletét figyeli, lévén ez mindent elárul a vízelvonás folyamatáról. A rendszer lényege az optimálistól való eltérések feltérképezése és a korrekciós lehetőségek kiszámítása és ajánlása a termelőnek. Az így szárított termény kevesebb toxint tartalmaz, így takarmányként használva egészségesebb élelmiszer állítható elő. Ez a fogyasztó előnye, a gazdálkodóé pedig a minőség javulása mellett az, hogy a kisebb raktározási veszteség okán több előállított áruból több is hasznosul. Az előállítás során kevesebb energiát kell felhasználni, így csökken a szén-dioxid-kibocsátás is.

Az ilyen szárítás a mezőgazdasági termény minőségének megőrzését helyezi a középpontba, tiszteletben tartva a növénynemesítés és a minőségi termesztés eredményeit, vagyis az így készült takarmány és élelmiszer a lehető legmagasabb minőségi előírásoknak tesz eleget. – Egészségesebb ételhez jutunk mindannyian – mondja Speiser Ferenc Péter ügyvezető és fejlesztőmérnök a díjátadón. A Videokontroll négy évtizednyi agrártapasztalatra épül, és azoknak a mezőgazdasági vállalkozásoknak készült, akik rendelkeznek szemestermény-szárítóval, vagy mostanában terveznek ilyen beruházást. A rendszer a sokszor százmilliós értékű gépeknek a tűz elleni védelmét segíti.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.