galéria megtekintése

Jól akarja magát érezni? Rakjon a halántékára okoskütyüt!

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 13. számában
jelent meg.


Ötvös Zoltán
Népszabadság

Ha nem unja még a vezeték nélküli csodaeszközöket, akkor itt van az egyik legújabb: a Thync nevű, halántékra erősíthető kütyü – ha úgy kívánjuk – nyugodtabbá, de akár energikusabbá is tehet bennünket. Ehhez csupán öt-tíz percen át kell viselni a különleges stimulátort.

Neurológusok és biomérnökök fejlesztették, emberek ezrein tesztelték a szoftvert és az eszközt az elmúlt három évben – s a befektetők 13 millió dollárral támogatták a fejlesztést. A cél egy olyan új típusú kütyü előállítása volt, amivel a felhasználók közvetlenül befolyásolhatják agyuk működését, elsősorban a hangulatukat.

„Egy szoftver segítségével te dönthetsz, hogyan akarod magad érezni” – mondta Isy Goldwasser társalapító a CNN-nek. Az amerikai hírportál szerint ez egy hipermodern tudatmódosító berendezés, ami nem jár olyan káros következményekkel, mint a hasonló céllal elfogyasztott alkohol vagy éppen a drog – mégis meglehetősen elborzasztónak tűnik az új módszer.

 

Eddig is számos megoldással befolyásolhattuk hangulatunkat. Sokan, ha nyugalomra vágytak, rágyújtottak egy cigarettára, az állandó pörgést a folyamatos és nagymértékű energiaital- és kávéfogyasztás biztosította számukra. Az alkohol az ellazulásban segít. Ezek – mint köztudott – az agyban lejátszódó folyamatokat befolyásolják, de ugyanez a hatás elérhető más úton is. A Thync fejlesztői a megoldást az agy elektromos stimulálásában látták, mely szerintük teljesen ártalmatlan.

A kétféle stimulációt a mobillal választhatjuk ki
A kétféle stimulációt a mobillal választhatjuk ki
thync.com

Az eszköz nyugtató hatása körülbelül két-három sör elfogyasztásához mérhető, miközben tiszta marad a gondolkodás. Használata mindössze öt-tíz percet vesz igénybe, a remélt reakció egyénenként változik, és körülbelül 45 percig tart. A hangulatmódosító headset egy átdolgozott nap után ellazít, megnyugtat, és amikor fáradtak vagyunk, energiával tölt fel.

A probléma az csupán, hogy az emberek nagyjából kétharmadánál érhető el érdemi eredmény. (Egészségügyi célokra eddig is használtak hasonló módszereket, de ez az első alkalom, hogy egészséges emberek lelkiállapotát próbálják meg módosítani.) A viselhető okoseszköz elektronikus impulzusokkal befolyásolja a felhasználó aktuális hangulatát: az ígéret szerint a fáradtak felfrissülhetnek, a stresszesek megnyugodhatnak.

Ez a megoldás négy elemből áll össze. A legfőbb komponens egy enyhén ívelt, fehér, háromszög alakú lapka, ami a jobb szem feletti homlok és halánték egy részére borul rá. Ehhez kapcsolódik egy hosszabb és egy rövidebb csatlakozóval ellátott kiegészítő elem. A rövidebbet a fül mögé kell illeszteni, ezzel az energikus állapotot hozhatjuk létre, míg a tarkóra illeszthető másik elemmel a nyugalmi állapot érhető el.

A negyedik egység maga az okostelefon – az erre telepített applikációval választhatunk a kétféle stimuláció között, illetve beállíthatjuk az ingerlés hosszát. A modulok felhelyezése után a program sokezernyi apró elektromos impulzussal ingerli a bőr alatti idegeket, s ezzel éri el a kívánt hatást. A cég megnyugtat mindenkit, az elektromos impulzusok nem veszélyesek.

Fontos azonban a lapka pontos felhelyezése, mert ellenkező esetben az elektromos ingerlés fájdalommal járhat. A CNN munkatársa kipróbálta az eszközt, és igen kellemetlen élményről számolt be – éppen a rossz felhelyezés miatt. A következő kísérlet már nem járt fájdalommal, és a tesztelő tökéletesen ellazult. Derűsnek, nyugodtnak érezte magát nagyjából egy órán keresztül.

Mindezt 299 dollárért kínálja néhány napja honlapján a MIT, a Stanford és a Harvard Egyetem szakembereiből 2011-ben alapított amerikai cég. Az okostelefonnal irányítható eszközre már kész az iOS 8 kompatibilis app, és még ebben az évben megjelennek az androidos változattal is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.