Plazmasugaras felülettisztítás a Miskolci Egyetemen

Csaknem 20 millió forint értékű plazmasugaras felülettisztító berendezés érkezett a Miskolci Egyetemre a FORR-ÁSZ projekt keretében. Az Európai Unió támogatásával zajló kutatás az ólommentes, ón alapú forrasztóanyagok használatára való áttéréshez biztosít tudományos alapokon nyugvó és gazdaságos megoldást.

A több mint 600 milliós projekt keretében folyó kutató munka a járműiparban alkalmazható környezetbiztonságos, ólommentes forraszanyag előállítása céljával indult az idén január 1-jén. A projekt a forrasztott kötések minőségének fejlesztését és a technológia fenntarthatóságát tűzi ki alapvető célként. Ennek megvalósításához több területen zajlik kutatás: a forrasztásra kerülő fémes ötvözetrendszerek anyagtudományi alapokon történő fejlesztése, valamint a forrasztási felületek előkészítése és a forrasztási hulladékok újrahasznosítása témakörökben.

A ma bemutatott berendezés jelentősége abban áll, hogy napjainkban egyre inkább elterjed a felületek plazmával történő kezelése. A környezetvédelmi előírások szigorodásával a plazmakezelés egyre komolyabb alternatívája a nedves vegyi kezeléseknek, mert nem hagy hátra maradványanyagot. Emellett paraméterei könnyebben szabályozhatók, a felhasznált vivőgáz többnyire ártalmatlan, és a keletkezett bomlástermékek is könnyebben eltávolíthatók. Az atmoszferikus, illetve kisnyomású plazmakezelések alkalmazási köre egyre bővül: műanyagok kezelése ragasztás előtt, fémes felületek aktiválása, bevonati védőrétegek képzése. Ezeken a szakmai területeken a Metallurgiai és Öntészeti Intézet felülettechnikai laboratóriumába telepített új plazmasugaras laboratóriumi berendezéssel változatos plazmakezelési kísérletek végzésére nyílik lehetőség. A Kutatók Éjszakája néven futó interaktív tudományos fesztiválon – erre idén szeptember 27-én kerül sor – a nagyközönség működés közben is megismerkedhet az új plazmasugaras berendezéssel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.