Ötszázadszor indult ember az űrbe

Ma reggel indult a kazahsztáni Bajkonurból egy orosz űrhajó három űrhajóssal a fedélzetén – a Szojuz TMA-18 M most pénteken csatlakozik a nemzetközi űrállomáshoz (ISS). Ha hinni lehet a statisztikáknak, akkor ez volt az ötszázadik olyan start, amikor ember volt a fedélzeten.

Szergej Volkov (parancsnok, Oroszország), Ajdin Ajmbetov (Kazahsztán) és az Európai Űrügynökség (ESA) képviseletében Andreas Mogensen (Dánia) az 1-es számú indítóállásból indult, ahonnan annak idején az első űrhajós, Jurij Gagarin is megkezdte repülését 1961-ben.

Shamil Zhumatov / Reuters

Egy rövid ideig kilencen laknak majd az űrállomáson, de Mogensen és Aimbetov repülése a tervek szerint szeptember 11-én véget ér. Hozzájuk csatlakozik a hónapok óta fent tartózkodó Gennagyij Padalka. A szükség esetén mentőűrhajóként is rendelkezésre álló Szojuzok közül a „lejáró szavatosságú” hagyja majd el az ISS-t.

A space.kurksnet.ru portál szerint az ötszáz emberes repülés során 543 ember járt az űrben – van, aki többször is. A magyar származású Charles Simonyi, egyedüli űrturistaként, kétszer járt a világűrben. Az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan 1980-ban repült. Az első űrhajósnő a szovjet Valentina Tereskova volt, őt további 57 nő követte az űrben – köztük két kínai és 49 amerikai. A statisztikák szerint eddig 12 ember sétált a Holdon. A földi kiképzés során 11 űrhajós vesztette életét – hárman az Apollo-1 űrhajóban égtek meg –, míg az űrben 18 űrhajós halt meg. Heten az indítás után 73 másodperccel felrobbant Challenger űrsiklóban vesztették életüket, illetve ugyanennyiben hunytak el a Columbia űrsikló 2003-as visszatérésekor.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.