Oroszlán családfa

Eleven példányok és múzeumban őrzött maradványok alapján rekonstruálták az oroszlán genetikai "családfáját", aminek alapján a kutatók szerint a modern nagymacska legutóbbi közvetlen elődje 124 ezer évvel ezelőtt élhetett.

Az is kiderült, hogy a ma élő oroszlánok két fő csoportba tartoznak, az egyik a kelet- és dél-afrikai típus, a másik az elsőnél sokkal veszélyeztetettebb közép- és nyugat-afrikai, valamint az indiai oroszlán. A BMC Evolutionary Biology legutóbbi számában ismertetett kutatást nehezítette, hogy a trópusokon sokkal kevesebb csontlelet marad meg, másrészt az ember egész oroszlánpopulációkat irtott ki az elmúlt évszázadban.

Eleven példányok és múzeumban őrzött maradványok alapján rekonstruálták az oroszlán genetikai
Eleven példányok és múzeumban őrzött maradványok alapján rekonstruálták az oroszlán genetikai "családfáját"
Jaime Saldarriaga / Reuters

Ross Barnett, a Durham Egyetem biológusa által vezetett kutatás a DNS-térképezés módszerével jutott közelebb az eredményhez s ennek során még a kihalt berber és iráni oroszlánok múzeumi maradványait is elemezte. Ezek alapján kiderült, hogy az oroszlán Dél-Kelet Afrikában jelent meg 124 ezer évvel ezelőtt, s a trópusi esőerdők terjedésével kezdett elkülönülni különféle alfajokra.

A nyugaton és északon élő oroszlánok élettere elszakadt a délen és keleten élőkétől, majd amikor 51 ezer éve a szárazodással a Szahara elkezdett növekedni, a nyugati és északi csoport is elszigetelődött egymástól.

Az első oroszlánok 21 ezer éve hagyhatták el Afrikát észak felé és jutottak el Indiáig. Jóval később, mindössze 5 ezer éve indult el egy másik – azóta kipusztított – csoport, amelyik Iránt és a Közel-Keletet népesítette be. Kimondható, hogy a ma Nyugat- és Közép Afrikában élő, fennmaradásukban veszélyeztetettebb oroszlánok sokkal közelebbi rokonai a mintegy 400 Indiában élő példánynak, mint a kelet-, vagy dél-afrikai oroszlánoknak.

Különösen a kihalt berber oroszlán hasonlított az indiai rokonra - állítja a brit kutatás.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.